Pritisak? Zašto je otišao prvi čovek Hrvatskog Telekoma

Davor Tomašković od 1. aprila 2019. godine neće više voditi Hrvatski Telekom, saopštili su iz te kompanije, čiji je većinski vlasnik Dojče Telekom.

Region

Izvor: Jutarnji list, Adriano Milovan

Sreda, 12.12.2018.

12:37

Pritisak? Zašto je otišao prvi čovek Hrvatskog Telekoma
Foto: Thinkstock

U saopštenju Hrvatskog Telekoma ne navode se razlozi zbog kojih je Tomašković podneo ostavku, a među njemu bliskim ljudima moglo se čuti jedino to da je to njegova „lična odluka“, kao i da „prelazi na bolje radno mesto“.

Sa druge strane, nekoliko sagovornika sa kojima je Jutarnji list razgovarao smatra da je priča ipak malo složenija.

Prema jednoj od njih, Dojče Telekom je od Tomaškovića očekivao bolje rezultate u sledećoj godini, a kada im je on, navodno, rekao da su u uslovima koji vladaju na tržištu teško ostvarivi, odličio se za odlazak s mesta na kome je proveo poslednjih pet godina.

Drugi, pak, tvrde da je Dojče Telekom zapravo pritisnuo Tomaškovića da ode.

„Malo je čudna ova odluka da Tomašković sam podnosi ostavku nedugo nakon što mu je produžen mandat na čelu Hrvatskog Telekoma za četiri godine“, kaže sagovornik Jutarnjeg lista.

Ipak, na konkretna saznanja o razlozima Tomaškovićevog odlaska moraćemo još pričekati.

Tomašković je nedavno, nakon što je Hrvatski Telekom od Hrvatske pošte preuzeo Evo TV, rekao da je hrvatsko tržište premalo za više od dva teleoperatera. Upozorio je i da Evropa ima preregulisano tržište, kao i da regulatori stalno vrše pritisak da se smanje cene u telekom-industriji.

Prema javno dostupnim podacima, Hrvatski Telekom je, uprkos tome, u prvih devet meseci ove godine ostvario neto dobit od 872 miliona kuna (oko 118 miliona evra). što je 18,6 odsto više nego u prvih devet meseci prošle godine.

Podsetimo, Tomašković je ostavku podneo na sednici kompanijskog Nadzornog odbora (NO), koji je odmah na njegovo mesto imenovao Konstantinosa Nempisa iz grčke OTE grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: