Nisu ni počeli da grade most - Kinezi već merkaju tunel

Velika kineska korporacija ZPMC,, koja će graditi Pelješki most, ozbiljno je zainteresovana za gradnju mosta ili podmorskog tunela koji spaja Split i Kaštel.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

12:30

Nisu ni počeli da grade most - Kinezi već merkaju tunel
Foto: Youtube, screenshot

Za njih bi izgradnja takvog infrastrukturnog objekta bila lagan zadatak. O kakvoj je kompaniji reč najbolje govori to što je njima izgradnja Pelješkog mosta do sada zapravo najmanji projekat, piše Slobodna Dalmacija.

Da bi ušli u jedan takav projekat gradnje mosta ili podmorskog tunela od Splita do Kaštela Kinezi samo traže model, po kojemu bi mogli zaraditi novac, bilo da imaju koncesiju nad tim objektom ili suvlasništvo, kaže Igor Stanišić, predsednik Gradskog veća Splita, koji je učestvovao na osnivanju inicijative "Pojas i put" ("Belt and road") u kineskom gradu Hangdžou.

Kao što smo već istakli, Kinezi su Maribor prepoznali kao raskršće evropskih puteva i zbog toga će tamo graditi veliki aerodrom.

"Istovremeno, Split im je vrlo interesantan kao ulazna, odnosno izlazna pomorska trgovačka luka za njihove proizvode. Iako su velika sredstva uložili i u zadarsku trgovačku luku, žele uložiti i u Split i taj potencijal treba iskoristiti. Split se nalazi na pomorskom putu svile i mi smo im vrlo interesantni kao partneri", kaže Stanišić.

Njima je hrvatska železnička mreža smešna. Kod njih najobičniji vozovi idu brzinom od 300 kilometara na sat i očekuju da i u Hrvatskoj postoje takvi, kako bi svoju robu što pre mogli da prebace širom Evrope, navodi Stanišić.

Smatra da se Split mora vrlo brzo ukrcati u "kineski voz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: