Nisu ni počeli da grade most - Kinezi već merkaju tunel

Velika kineska korporacija ZPMC,, koja će graditi Pelješki most, ozbiljno je zainteresovana za gradnju mosta ili podmorskog tunela koji spaja Split i Kaštel.

Izvor: Slobodna Dalamcija, Ivica Marković
Podeli
Foto: Youtube, screenshot
Foto: Youtube, screenshot

Za njih bi izgradnja takvog infrastrukturnog objekta bila lagan zadatak. O kakvoj je kompaniji reč najbolje govori to što je njima izgradnja Pelješkog mosta do sada zapravo najmanji projekat, piše Slobodna Dalmacija.

Da bi ušli u jedan takav projekat gradnje mosta ili podmorskog tunela od Splita do Kaštela Kinezi samo traže model, po kojemu bi mogli zaraditi novac, bilo da imaju koncesiju nad tim objektom ili suvlasništvo, kaže Igor Stanišić, predsednik Gradskog veća Splita, koji je učestvovao na osnivanju inicijative "Pojas i put" ("Belt and road") u kineskom gradu Hangdžou.

Kao što smo već istakli, Kinezi su Maribor prepoznali kao raskršće evropskih puteva i zbog toga će tamo graditi veliki aerodrom.

"Istovremeno, Split im je vrlo interesantan kao ulazna, odnosno izlazna pomorska trgovačka luka za njihove proizvode. Iako su velika sredstva uložili i u zadarsku trgovačku luku, žele uložiti i u Split i taj potencijal treba iskoristiti. Split se nalazi na pomorskom putu svile i mi smo im vrlo interesantni kao partneri", kaže Stanišić.

Njima je hrvatska železnička mreža smešna. Kod njih najobičniji vozovi idu brzinom od 300 kilometara na sat i očekuju da i u Hrvatskoj postoje takvi, kako bi svoju robu što pre mogli da prebace širom Evrope, navodi Stanišić.

Smatra da se Split mora vrlo brzo ukrcati u "kineski voz".

strana 1 od 46 idi na stranu