Milioni u igri: Hrvatski Skaut tuži Ministarstvo odbrane BiH

Budžet BiH mogao bi da pretrpi milionske gubitke, jer Ministarstvo odbrane BiH hrvatskoj firmi "Skaut" ne isporučuje oružje.

Izvor: SEEbiz, ATV
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Reč je o oružju koje im pripada po pravosnažnoj presudi Suda BiH.

ATV-u je u zagrebačkom "Skautu" potvrđeno da su protiv ministra odbrane BiH Marine Pendeš podneli krivičnu prijavu, ali i da će tražiti prinudnu naplatu skoro 20 miliona marka, koliko je vredan sudski spor koje je Ministarstvo odbrane BiH izgubilo 2017. godine. Od tada im, tvrde u Skautu, Ministartsvo odbrane nije isporučilo nijedan komad oružja.

"Nakon 01.06.2018. nam nije izdata nijedna izvozna dozvola, jer je Ministarstvo odbrane napisalo da nemamo pravo na robu, tj. da nam roba ne pripada po presudi. Naravno, sva ostala ministarstva su dala pozitivnu saglasnost, a dozvole nisu mogle biti odobrene iz razloga što je Ministarstvo odbrane dalo negativnu saglasnost. Takođe, i iz tog razioga bili smo prisiljeni da predamo pre nekoliko dana krivične prijave protiv odgovorne osobe Ministarstva obrane i ostalih NN osoba koje vrše opstrukciju realizacije presude", saopšteno je iz "Skauta".

Iz zagrebačkog "Skauta", ATV-u su dostavili i dopise koje su slali Ministarstvu odbrane BiH, ali odgovore, tvrde, nisu dobili. Ministarstvo odbrane BiH u saopštenju za medije, poručuju da mogu da isporuče deo oružja koje duguju.

"Ministarstvo odbrane BiH će, u skladu sa propisanim procedurama i nadležnostima, pristupiti implementaciji presude Suda BiH po tužbi firme "Skaut" iz Zagreba, u obimu u kojem to bude moguće, odnosno sredstvima koja su na raspolaganju Ministarstvu odbrane BiH, a tiču se dispozitiva navedene presude Suda Bosne i Hercegovine", naveli su u Ministarstvu odbrane BiH, prenose regonalni mediji.

strana 1 od 46 idi na stranu