"Nisu Korejci ludi da otvore fabriku Hjundaija u Hrvatskoj"

Vest da korejski proizvođač automobila želi da otvori fabriku u Hrvatskoj, zvuči predobro da bi bila istinita pa verovatno i nije istinita, piše novinar Indexa.

Izvor: Marko Repecki, Index
Podeli
Foto: Epa/YONHAP
Foto: Epa/YONHAP

U svom komentaru on navodi da najava podseća na pomalo zaboravljene farme servera u Lici koje je pre četiri godine tadašnji premijer Milanović nudio američkim tehnološkim divovima.

„Od farmi servera u Lici, za koje je svakome bilo jasno da su budalaština, na kraju, naravno, nije bilo ništa, kao što neće biti ništa ni od velikih investicija korejske auto-industrije. Niko nije lud da ulaže u zemlju u kojoj se porezi i propisi menjaju svake godine, a pravosuđe ne funkcioniše“, piše novinar Marko Repecki.

On dalje navodi da Hrvatsku već godinama zaobilaze i strani i domaći investitori jer „niko nije lud da stotine miliona ili milijardi evra ulupa u zemlju s nestabilnim poreskim sistemom, lošim pravosuđem i, konačno, bez adekvatne radne snage“.

„Gde da fabrika automobila pronađe, na primer, 2000 radnika koji će sastavljati vozila ako više nije moguće pronaći ni 2000 osoba da prodaju sladoled na plaži na Jadranu? Hrvatska ima odličan geografski položaj jer izlaz na Jadran omogućuje brodsku komunikaciju s celim svijetom, što je za auto-industriju vrlo važno. No to je, nažalost, jedino što ima“, piše između ostalog.

strana 1 od 46 idi na stranu