"10.000 radnih mesta ugroženo zbog carine od 100%"

U BiH je ugroženo 10.000 radnih mesta nakon odluke Priština da uvede uvela 100-procentne carine na proizvode iz te zemlje.

Region

Izvor: B92

Petak, 23.11.2018.

09:19

Foto: Thinkstock

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK) Vjekoslav Vuković je na konferenciji za medije u Sarajevu istakao da izvoz iz BiH u zemlje CEFTA čini 15 odsto ukupnog bosansko-hercegovačkoj izvoza, dok Kosovo predstavlja samo četiri odsto izvoza BiH u zemlje CEFTA, prenosi agencija Fena.

Vuković je rekao da BiH na Kosovo izvozi robu u 10 puta većoj vrednosti nego što uvozi, zbog čega uvođenje kontramera ne bi imalo efekta.

"Ušlo se u sferu političkog delovanja što VTK ne bi smela posmatrati na takav način, ali moramo naći neke odgovore za naše privrednike i dali smo punu podršku Predsedništvu BiH i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za preduzimanje svih potrebnih mera", naveo je on.

Dodao je da je prava adresa za ovu situaciju Evropska komisija kao nosilac CEFTA, jer unutar tog trgovinskog sporazuma ne postoji mehanizam za rešavanje sporova.

Precizirano je da jednu petinu izvoza BiH na Kosovo čine proizvodi iz Republike Srpske, dok ostatak čine proizvodi iz Federacije BiH.

Glavni izvozni proizvodi iz BiH na tržište Kosova su mleko, ulje i papirna galanterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: