Plač "suze Evrope“: Hoće li asfaltirati Taru

Na gradilištu petlje Mateševo, gde se grade dva mosta, Tara 1 i Tara 2, primetno je da je izvođač radova, kineska kompanija u potpunosti devastirao rečni tok.

Region

Izvor: Sputnik

Nedelja, 18.11.2018.

08:26

Plač
(Foto: Thinkstock)

Snimci iz drona koje je napravila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prije nekoliko nedelja pokazali su, kako tvrde u toj NVO, "sve razmere devastacije reke Tare na trasi auto-puta Bar—Boljare“.

Na gradilištu petlje Mateševo, gdje se grade dva mosta, Tara 1 i Tara 2, primetno je da je izvođač radova, kineska kompanija CRBC, u potpunosti devastirao rečni tok, dok je korito Tare na pojedinim delovima izmešteno.

S obzirom na to da je Tara zbog kristalno čiste vode (koja se može piti celom dužinom rečnog toka), kao i zbog izuzetnog bogatstva biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemske, poznata kao "suza Evrope“, u crnogorskoj javnosti se otvorila polemika da li aktuelna izgradnja auto-puta vodi kao trajnoj devastaciji Tare.

I dok iz Vlade tvrde da je normalno da "gradnja infrastrukturnih projekata tokom same izgradnje ostavlja određene ožiljke, veće ili manje, na prirodu“, ali i da je, što se Vlade Crne Gore tiče, konačan odgovor — "i Tara i auto-put, i ’suza Evrope‘ i put do Evrope“, u civilnom sektoru upozoravaju da će, ukoliko se ovako nastavi, "’suza Evrope‘ nestati pod udarom građevinskih mašina na auto-putu“.

Nevladina organizacija MANS, koja je pokrenula čitav slučaj, tvrdi da je, prema dokumentima u koje je imala uvid, "Vlada Crne Gore znala da reka Tara može biti ugrožena izgradnjom auto-puta, jer su je eksperti upozoravali na to“, ali da su, uprkos tome, "državne institucije dozvolile devastaciju korita Tare“.

Koliko su stavovi o ovom pitanju na relaciji crnogorska vlada — NVO sektor nepomirljivi, govori detalj da će konačnu presudu ko je u pravu na kraju doneti Unesko, čiji će izveštaj u vezi sa dešavanjima na reci Tari biti prezentovan početkom decembra.

Takođe, na okruglom stolu pod nazivom "Uticaj izgradnje auto-puta na reku Taru“ u organizaciji MANS-a, a na koji je, između ostalih, bio pozvan i Ministar za održivi razvoj i turizam Pavle Radulović, ministar se nije odazvao, već je, kao reakciju na okrugli sto, istovremeno sazvao sopstvenu konferenciju za štampu.

"Odlučili smo da ne idemo na taj događaj. Takve manifestacije ne doprinose ni blagovremenom ni istinitom informisanju“, kazao je ministar Radulović, dodajući da se "prašina oko Tare podigla pred dolazak predstavnika Uneska“, piše Sputnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: