Orban izneverio Balkance, skreće ka Trstu

Plan da Mađarska učestvuje u izgradnji drugog koloseka Divača-Koper neće biti realizovan, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Region

Izvor: SEEbiz

Subota, 17.11.2018.

15:00

Orban izneverio Balkance, skreće ka Trstu
(Foto: Thinkstock)

Mađari su počeli pregovore s Trstom. S tršćanskom lukom pokuđaće da se dogovori o pristupu infrastrukturi i investicionim prilikama za mađarske kompanije, rekao je Orban.

Tršćanska luka inače deluje po modelu da njome upravlja lučka uprava, a lučku infrastrukturu dugoročnim koncesijama daje u najam logističkim kompanijama.

Očigledno će biti tri kombinacije koje će srednju Evropu vezati s jadranskim lukama, pišu regionalni mediji. Jedna je pomenuta pruga Divača-Koper koja vodi u Luku Koper, drugi je mađarska najavljena kombinacija s Trstom, a treći je pruga od Zagreba prema Rijeci koju u svojim planovima imaju kineski investitori.

Priča s Mađarima i Koprom počela je prošle godine kad je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle sastanka s Karlom Erjavcem izjavio da je Mađarska spremna finansijski da učestvuje u projketu u zamenu za jačanje položaja mađarskih kompanija u Luci Koper, s ugovorom o dugoročnom najmu zemljišta i učestvovanje mađarskih kompanija u izgradnji .

S druge strane, činjenica da kompanija Belfry s 20 zaposlenih najavljuje dolazak ne bi trebalo da bude uznemirujuća za slovenačke građevinare. Međutim, reč je o kompaniji s izvrsnim političkim i poslovnim vezama u Mađarskoj.

Belfry usko surađuje s dva glavna aktera na mađarskom građevinskom tržištu, austrijskim Strabagom i mađarskim građevinskim preduzetnikom Lorincom Mészárosom. On je jedan od preduzetnika iz najužeg kruga mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: