Nova pravila za uvoz automobila - ništa ispod evro 6

U Crnu Goru od danas neće moći da se uvezu polovna motorna vozila koja ne ispunjavaju evro 4 standard, a nova koja se uvoze moraju da ispune standard evro 6.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Thinkstock
Foto:Thinkstock

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori, definišući minimalne granične vrednosti u pogledu emisije gasova i nivoa buke za nova i upotrebljavana motorna vozila, piše portal Cdm.

Nadležno ministarstvo je najavilo da će u narednom periodu uraditi Studiju starosne strukture vozila po kategorijama i tipovima, koja će dati osnovne indikatore i mere za podmlađivanje voznog parka i ujedno povećanje stepena bezbednosti saobraćaja.

Samo tokom prošle godine u Crnoj Gori je uvezeno 21.630 automobila. Iz Evrope je uvezeno 14.388 dizel vozila. Najčešće su uvožena vozila iz Nemačke, Holandije i Francuske. U prva dva meseca prošle godine uvezeno je 2.463 vozila, a u prva dva meseca ove 2.774 vozila. Najviše su se uvozili automobili mlađi od 2000. godine, odnosno automobili koji ispunjavaju evro 3 normu, navodi se u informaciji.

Region

strana 1 od 49 idi na stranu