Najavljeni otkazi, a javna uprava zaposlila 2.700

Iako poslodavci i Evropska komisija traže smanjenje državnog aparata, Vlada radi suprotno - najviše novozaposlenih je u pravosudnim telima i agencijama.

Region

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

13:25

Najavljeni otkazi, a javna uprava zaposlila 2.700
Foto: Thinkstock

Ministar uprave Lovro Kuščević uverava da ova Vlada ne gomila državne službenike te da poštuje zabranu zapošljavanja, po principu dvoje u penziji jedan u službu, ali brojevi to ne potvrđuju.

Krajem septembra prošle godine u državnoj upravi radilo je oko 68.000 ljudi. U godinu dana broj zaposlenih porastao je na 70.781 zaposlenog.

Ministar Kuščević se pravda. "Tu imamo velik broj službenika za EU projekte koje smo morali da zaposlimo, a njihova plata se finansira iz projekta", kaže.

Najveći rast zabeležen je u pravosudnim telima. Prošle godine bilo je 7.704 zaposlena, a ove ih je čak 10.000. U agencijama i ostalim telima broj raste s 9.895 na oko 10 i po hiljada. Po Ministarstvima - lagano pada, piše Dnevnik.hr.

Ministar obećava reformu. Državne službenike će ocenjivati, kaže, dobar rad nagraditi većom platom, čak i jednokratnim bonusom. Za nerad će dobiti manju platu.

Ove godine, tvrde, bilo je 106 otkaza, ali ne navode zašto. U Zagrebu, gde su i sva ministarstva - nijedan otkaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: