Traže 13,14. i 15. platu bez poreza, a ovo je novi spisak

Hrvatsko udruženje poslodavaca u maju je pozvalo vladu da omogući preduzetnicima da radnicima isplate 13., 14. i 15. platu u neto iznosu bez dodatnih poreza.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sada su to proširili s još četiri predloga, među kojima je i da poslodavci radnicima neoporezivo plaćaju stanarinu ili ratu kredita za stan.

U HUP-u poručuju da ovaj interventni paket mera, koji bi želeli da vide u primeni već od 1. januara 2019. nazvan Pet malih koraka, više nije predlog njihovog ICT udruženja već svih poslodavaca okupljenih u HUP-u, piše Poslovni dnevnik.

Boris Drilo, član skupštine HUP-a, predsednik HUP ICT udruženja i član Uprave HT-a upozorio je da je Hrvatska po performansama BDP-a poslednja u Evropi i da se moraju povući potezi koji će pokazati da Hrvatska ima razvojnu politiku želi li da zadržai radnike.

Za početak, HUP predlaže da se ista pravila igre koja vrede u turizmu, plaćanje smeštaja sezonskim radnicima, preslikaju na sve druge industrije. To znači da bi svi poslodavci radnicima mogli plaćati smještaj.

Predlažu i da poslodavci, do iznosa od 600 kuna mesečno neoporezivo mogu da plaćaju hranu zaposlenima. Treća je da bi zaposlenima omogućili da im kompanija pokriva trošak vrtića, školskog boravka ili čuvanja deteta tokom radnog vremena.

Vesti

strana 1 od 49 idi na stranu