"Prosečna plata se lako poveća, ovo je važnije"

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je, povodom najava da bi u 2019. moglo doći do povećanja prosečne plate u Srpskoj na 1.000 KM.

Region

Izvor: B92

Petak, 26.10.2018.

15:13

Foto: Thinkstock, ilustracija

On je istakao da je ključno pitanje pozicija rasta minimalne plate onih koji rade najjednostavnije i najteže poslove u realnom sektoru, odnosno radnika u industriji.

“Prosečnu platu lako povećate povećavajući plate onih koji imaju najveće plate. S druge strane, rastom minimalnih plata rešiće se mnogi problemi bez obzira koliko će nominalno iznositi prosečna plata”, rekao je Tegeltija u Banjaluci.

On je naveo da je mnogo bolje da prosečna plata raste sporije, a da su industrijskim radnicima povećane plate, jer bez toga nema proizvodnje, niti bilo kog drugog pozitivnog kretanja, prenosi CDM.

“Bolje je to nego da povećavamo plate u javnom ili finansijskom sektoru”, objasnio je Tegeltija i dodao da je to njegov lični stav, dok će nove politike u toj oblasti biti obaveza nove Vlade i parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: