BiH peta u Evropi po siromaštvu

Bosna i Hercegovina je peta zemlja u Evropi po siromaštvu, a svaki njen šesti građanin je siromašan.

Region

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

19:55

BiH peta u Evropi po siromaštvu
Foto: Thinkstock

Reč je o građanima koji žive sa primanjima manjim od 237 KM mesečno, tvrdi profesor banjalučkog Univerziteta Duško Vejnović.

Vejnović je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom 17. oktobra – Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, rekao da penzioneri, ali i brojni radnici, godinama preživljavaju na minimalcu, a mladi masovno napuštaju zemlju.

On je naveo da skoro polovina građana BiH živi na granici siromaštva preživljavajući sa mesečnim primanjima od oko 416 KM.

“Najbliži ovoj kategoriji su nezaposleni, samozaposleni poput poljoprivrednika i domaćinstva sa više od troje dece”, kaže Vejnović, prenosi Capital.

“U kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima platu, kao i mladi, čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu”, naveo je Vejnović.

On je dodao da većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive sa porodicama i decom, budući da jedna plata nije dovoljna da se domaćinstvo zadrži iznad nivoa siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: