"Delimo profit sa zaposlenima, nedeljom 35% više, ali ne želimo..."

Svaki prekovremeni sat u Ikei Hrvatska je plaćen, a rad nedeljom 35 odsto više u odnosu na redovan.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 12.10.2018.

09:16

Foto: Gettyimages

Imamo opravdanu bojazan da bi zabrana rada mogla uticati i na smanjenje radnih mesta, kaže u intervjuu za Poslovni dnevnik Stefan Vanoverbeke, generalni direktor Ikee za region Jugoistočne Evropa i direktor kompanije Ikea Hrvatska.

Hrvatsko tržište ni četvrtu uzastopnu godinu od otvaranja nije razočaralo švedsku maticu. U poslovnoj godini koja za celu grupaciju pa tako i kompaniju Ikea Hrvatska završava poslednjim danom avgusta, hrvatski ogranak verovatno najpoznatijeg svetskog proizvođača nameštaja i opreme za dom po skoku prometa se vinuo na osmo mesto grupacijske lestvice gledano globalno, a na nivou Evrope osvojio je izvrsnu bronzu.

Tako visoki rang osigurao je Ikea Hrvatskoj rast prometa od 14,9 odsto na više od 680 miliona kuna, čak 1,8 miliona kupaca i skoro 13 miliona prodatih proizvoda te, itekako bitan, frapantan skok on-lajn prodaje od 204 odsto.

Prema rečima Vanoverbekea, plaće u Ikei uvek su u skladu s uslovima i zahtevima tržišta na kojima poslujemo, a uglavnom iznad proseka za određeno zanimanje unutar maloprodaje.

"Cenimo rad zaposlenih, svaki prekovremeni sat je plaćen, a rad nedeljom 35 odsto više u odnosu na redovan. Upravo nedeljom naša robna kuća beleži visoku posećenost, što pokazuje da naši kupci vole kupovati nedeljom. Uvek se trudimo kupcima da pružimo što ugodnije iskustvo kupovine, što ne bi bilo moguće kada bi se zabranio rad nedeljom. Uz to imamo opravdanu bojazan da bi ovakva zabrana mogla uticati i na smanjenje radnih mesta", navodi on,

"Pratimo razvoj javne rasprave o ovoj temi i svakako ćemo se prilagoditi zakonu u Hrvatskoj. Brinemo i o usklađivanju privatnog i poslovnog života, pa svaki zaposleni ima dva slobodna dana u nedelji. Ikea pruža i veliki broj mogućnosti za razvoj i napredak, stalne edukacije i kvalitetnu radnu okolinu. Stalno radimo na zadovoljstvu i motivaciji svojih kolega pa smo pokrenuli i program 'One IKEA Bonus', kojim svim zaposlenicima nekog odeljenja isplaćujemo bonus ako je njihovo odeljenje ostvarilo postavljene ciljeve", naveo je Vanoverbeke.

Među brojnim pogodnostima, podseća, je i program lojalnosti 'Tack!' (na švedskom = hvala), u sklopu kojeg se zaposlenima Ikea Grupe, koji su u kompaniji bar pet godina, na godišnjem nivou uplaćuje dodatak za buduću penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: