Cene kola lete u nebo, niko neće hteti da ih kupi

Zbog carina na uvoz čelika i aluminijuma, koje je nedavno uvela Trumpova vlada, Ford Motors zabeležiće za milijardu dolara manju dobit.

Region

Izvor: Jutarnji list

Petak, 28.09.2018.

12:30

Cene kola lete u nebo, niko neće hteti da ih kupi
Foto: Thinkstock

Honda je poručila da će više cene čelika povećati troškove njenog poslovanja za stotine miliona dolara.

"Iz perspektive Forda, carine na metale oduzeće nam oko milijardu dolara dobiti. Ako to potraje, biće i više štete”, kazao je izvršni direktor tog proizvođača automobila James Hackett u sredu na poslovnoj konferenciji agencije Blumberg.

Interne analize te kompanije pokazuju, naime, da će zbog carina na metale u ovoj i idućoj godini njena dobit biti manja za milijardu dolara.

Predsednik SAD-a Donald Tramp uveo je u martu 25-procentne carine na uvezeni čelik, a 10-postotne carine na uvoz aluminijuma iz većine zemalja.

Premda većinu čelika i aluminijuma koje koristi za svoja vozila Ford nabavlja na domaćem tržištu, Hackett je kazao da bi carine mogle rezultirati višim cenama domaćih sirovina, prenosi Jutarnji list.

Rick Schostek, izvršni potpredsednik filijale Honde u Severnoj Americi, kazao je da će rast cena čelika u SAD-u rezultirati stotinama miliona dolara dodatnih troškova poslovanja te kompanije. I to premda je više od 90 odsto čelika u Hondinim automobilima koji se sklapaju u SAD-u američke proizvodnje. Honda zasad nije zbog povećanih troškova podigla cene automobila u SAD-u, međutim to će se pitanje sigurno razmotriti, kazao je Schostek.

Predsednik Tramp tvrdi da je trgovinski deficit SAD-a štetan za američke proizvođače i radnike i smatra da će uvođenjem carina preokrenuti taj trend. Međutim, uvođenje carina na čelik i aluminijum će podstaći rast cena automobila u SAD-u jer će porasti cene sirovina za proizvođače, upozorava automobilska industrija.

Uz to, ta je industrija suočena s novim krugom carina, s obzirom da je Tramp najavio i mogućnost uvođenja 25-postotnih carina na automobile i njihove delove uvezene iz Evropske unije i drugih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: