Istorijski projekat: Putovanje će biti upola kraće VIDEO

Za izgradnji brze saobraćajnice Sarajevo - Goražde potpisaće se ugovor između Autocesta FBiH i kompanije Euro-Asfalt, koja će graditi tunel Hranjen.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

12:41

Istorijski projekat: Putovanje će biti upola kraće VIDEO
Foto: YouTube Screenshot

Kompanija Euro-Asfalt Sarajevo odabrana je u otvorenom postupku kao izvođač radova na probijanju glavne i servisne cevi i izgradnje tunela Hranjen, što je najznačajniji, ali i najzahtevniji deo izgradnje.

Vrednost radova je 81.899.883,00 KM sa uračunatim PDV-om, a sredstva u visini od 70 miliona KM su osigurana odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telekoma, a ostatak su sopstvena sredstva JP Autoceste FBiH.

Tunel Hranjen biće dug 5,8 kilometara, a sastojaće se od dve cevi. Jedna će biti namenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dve saobraćajne trake, za svaki smer po jedna. Druga cev će biti servisna i koristiće se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu. Rok za izgradnju je 36 meseci, prenosi Klix.

Izgradnja ovog tunela predstavlja istorijski projekat za Goražde jer će se putna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umesto dosadašnji sat i po.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: