"Ako zabranimo nedelju, kupovaće u Srbiji, BiH, Mađarskoj..."

U Hrvatskoj se sve češće govori o zabrani rada nedeljom. Tu se, naravno, misli na zabranu koja bi se odnosila na rad trgovina.

Region

Izvor: Index.hr, G.J.

Utorak, 25.09.2018.

11:03

Foto: Thinkstock

Šta bi takva zabrana značila u praksi, Index.hr

je proveravao s ljudima koji imaju puno iskustva s vođenjem trgovina.

Ako Hrvatska zaista zabrani rad nedeljom, došlo bi do još većeg odliva novca izvan države, u susedne zemlje u kojima se radi nedeljom (Srbija, BiH, Slovenija, Italija, Mađarska), dodatno bi se povećala on-lajn kupovina koju vode kompanije većinom izvan Hrvatske, a smanjila bi se potrošnja u hrvatskim trgovinama, zbog čega bi patile i grane koje su uz nju povezane - poput prometa (dostave) i graditeljstva.

Denis Čupić, poduzetnik iz Varaždina koji sa svojim timom vodi Vestgejt šoping siti (Westgate Shopping City), najveći trgovački centar u Hrvatskoj, protivi se zabrani rada nedeljom.

"Nedelja za trgovačke centre, klasične šoping molove, nosi oko 20 odsto nedeljnog prometa. U zavisnosti od sezone i više. Hrvatska kao zemlja čija ekonomija je nizom multiplikatora u vezi sa trgovinom od direktnih subjekata trgovaca, njihovih zaposlenih, preko logistike, građevinskog sektora, uslužnih delatnosti do domaće proizvodnje ne može sebi dozvoliti ovakve eksperimente", naveo je Čupić.

On smatra da je upravo radna nedelja jak turistički adut, posebno severne Hrvatske i to tokom cele godine, kao i Jadrana u letnjoj sezoni - što generiše i dobar deo potrošnje stranaca.

"Argument da se danas masa toga može kupiti on-lajn dokazuje ekonomsku nepismenost jer većina on-lajn trgovina je izvan Hrvatske pa ta potrošnja odlazi u džepove stranih privreda od Amerike, Kine, Španije do Engleske", odbacio je argument o zameni kupovine u stvarnoj trgovini on-lajn šopingom.

"Pucamo sebi u nogu, i same najave zabrane katastrofalno odjekuju"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: