"Ako zabranimo rad nedeljom, bićemo još siromašniji"

Direktor Emecete u Hrvatskoj Slobodan Školnik izjavio je da bi ukidanjem rada trgovina nedeljom dodatno osiromašilo društvo.

Region

Izvor: Index.hr, R.A.

Ponedeljak, 24.09.2018.

10:51

Foto: Thinkstock

Prema njegovim rečima, društvo samo bira svoj put, samo odlučuje hoće li biti bogato ili siromašno.

"Ako društvo želi biti siromašno može odlučiti da se nedeljom ne radi. Mislim da u zemlji koja je siromašna, u kojoj radi oko 51 odsto radno aktivnih, dok je u razvijenim zemljama to 70 odsto i u zemlji koja inače zaostaje za prosekom EU potpuno pogrešno zabranjivati i uopšte preregulisati mogućnost rada", komentarisao je Školnik na N1, prenosi Index.hr.

To bi, kako dodaje, imalo direktne posledice po ekonomiju.

"Niko se uopšte ne brine da radnici imaju slobodan vikend. Ako se nedelja 'ukine', subota će biti još prometnija. Naprasno uvođenje po bilo kakvom modelu izazvaće odmah privredne poteškoće jer je Hrvatska zemlja koja izrazito zavisi od dve grane – turizma i trgovine kao i od lične potrošnje. U zavisnosti od proizvoda, nedelja iznosi 14 odsto nedeljne trgovinske realizacije. Ako to odrežete preko noći imaćete direktne posledice na ekonomiju", tvrdi Školnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: