Kilometri autoputa kojih nema: Gde su ruske pare?

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je kako njegova nije 2011. dočekala rešenje finansija i dokumentacije za gradnju autoputeva od prethodne vlade.

Region

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

11:06

Kilometri autoputa kojih nema: Gde su ruske pare?
Foto: Thinkstock

To navodno opravdava manjak završenih kilometara, piše Klix.ba.

Svakako, u kompleksnom bh. univerzumu gradnji puetva i auto-puteva predstoji niz procesa koji oduzimaju velike količine vremena. I Novalićeva izjava bi držala vodu da deo buduće brzog puta u lašvanskoj dolini i deonica autoputa Zvirovići - Počitelj odavno nemaju "završene dokumente" i da je samo bilo potrebno raspisati tendere i uvesti bagere na teren.

Tenderi za deonicu Zvirovići - Počitelj pišu se i padaju neverovatnih pet godina, što se običnom građaninu i poreskom obvezniku može objasniti rečima: da je gradnja počela nakon prvog tendera ili barem nakon drugog, deonica bi do sada bila gotova ili skoro gotova.

Lašvanska dolina je takođe rado spominjan deo BiH kada je reč o auto-putevima, odnosno brzim putevima. Naravno, dio Klirinškog duga trebao je biti usmeren na osiguravanje dela sredstava, ali ko je pao na to obećanje grdno se prevario. Iako su prošle godine vlasti tvrdile kako će sredstva od klirinškog duga iskoristiti za izgradnju saobraćajnica, Vlada FBiH, koju čine SDA, HDZ BiH i SBB, kompletan novac koji je dobila od Rusije potrošila je na isplatu plata i ostale budžetske rashode.

Trenutna Vlada Federacije BiH imala je četiri godine da građanima saopšti kako zbog kompleksnih procesa pre gradnje u njihovom mandatu nažalost neće biti novih kilometara autoputa i brzih puteva. Iskrenost bi se cenila iz gore navedenih razloga, ali to se nije desilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: