Kinezi povukli nogu u Hrvatskoj, posle mosta spisak je dug

Kina je jedan od najvećih svetskih investitora a iako se Hrvatska više puta spominjala kao poželjna destinacija za kineski kapital, ulaganja je bilo na kapljicu

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 21.09.2018.

10:08

Kinezi povukli nogu u Hrvatskoj, posle mosta spisak je dug
Foto: Thinkstock

Sve više kineskih turista u Hrvatskoj, lani 230.000 ili 56 odsto više nego u godini pre, daje dodatni zamah i ekonomskim odnosima, a iako se ne radi o klasičnoj investiciji najmnogoljudnije zemlje sveta u tu zemlju, činjenica da će kineski konzorcijum graditi Pelješki most će svakako produbiti međusobne odnose te povećati poverenje investitora, piše Poslovni dnevnik.

Kako pojašnjava Siniša Malus, menadžer za komunikacije udruženja Chinese-Southeast European Business Association (CSEBA) koja promoče kinesko-hrvatsku suradnju,

Kineske investicije u Hrvatsku intenzivirale su se u poslednje dve godine, ali potencijal je još uvek velik.

“Za bolje rezultate odgovorni su bili nedovoljni pozitivni signali ranijih hrvatskih Vlada, posebno Milanovićeve. Situacija se u poslednje dve godine bitno poboljšala što je onda i rezultiralo većim brojem projekata čija je realizacija otpočela. Moramo razumeti da svaki kineski investitor itekako vodi računa o kvaliteti političkih i ekonomskih odnosa s državom u koju namerava investirati”, pojašnjava Siniša Malus, menadžer za komunikacije udruženja Chinese-Southeast European Business Association (CSEBA).

Podseća da je Luke Zadar krajem avgusta dobila novi Nadzorni odbor Luke u kojemu će većinu imati kompanija Zadar Seaport iza koje stoji kineski kapital. “Kineski strateški partner odluku o ulaganju u Luku Zadar doneo je najvećim delom stoga što je Luka Gaženica izvrsno saobraćajno povezana sa zaleđem. Postoji ozbiljna mogućnost da strateški partner uloži u obnovu ličkog dela željzničke pruge, a za šta su iskazali interes.

Revitalizacijom Unske pruge železnička povezanost Luke Zadar dodatno bi dobila na važnosti. Na odluku kineskih investitora uticala je i blizina industrijske zone Crno kao mogućnost skladišno-prerađivačke zone, te blizina aerodroma Zadar”, navodi Malus.

Iz CSEB-a ističu da ju, osim za infrastrukturu i energetiku (projekt vetroelektrane u Senju kompanije Norinco International), kineski investitori zainteresirani i za turističke kapacitete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: