"Cilj je odlazak u penziju sa što većim stažem"

Ministar rada i penzionog sistema Hrvatske Marko Pavić rekao je da je cilj Vlade odlazak u penziju sa što dužim stažom, te će tako i iznos penzije biti veći.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

13:29

Foto: Thinkstock

Ministar je pozvao sindikate da im bolje objasni argumente.

Cilj celovite reforme penzionog sistema je njegova dugoročna održivost, prenela je agencija Hina.

Pored produženja radnog veka do 67. godine života već od 2031. godine, biće "oštrije penalizacije" prevremenog penzionisanja i drugih novina.

"Ova Vlada je odgovorna i ne želi da dug prebaci na sledeće generacije, želimo da nađemo održiv način finansiranja", rekao je Pavić.

"Pronaći ćemo rešenje da budući penzioneri imaju veće penzije, barem jednake sadašnjim", dodao je on.

Ministar se osvrnuo i na nezadovoljstvo sindikata koji su prvi sastanak s njim napustili zbog neuvažavanja njihovih predloga, od kojih je jedan bio i skraćenje staža za penzionisanje, suprotno nameri Vlade.

"Javno pozivam sindikate da još jedanput zajedno sednemo za sto. Vlada ulaže u jačanje sindikata, jer želimo jači socijalni dijalog. Pozivam ih da im još jednom objasnimo argumente", rekao je ministar.

"Cilj ove Vlade je da ljudi koji odlaze u penziju, odlaze sa što dužim stažom, kako bi time imali i veće penzije. Penzije sigurno neće opadati, imamo rekordan rast penzija ove godine, preko šest odsto", rekao je Pavić, i dodao da se predviđa rast minimalne penzije od tri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: