Auto-put do Bara može biti skuplji za čak 80 mil €

U crnogorskom Ministarstvu saobraćaja još ne znaju da li će cena gradnje prioritetne deonice auto-puta Bar Boljare biti uvećana.

Region

Izvor: SEEbiz

Utorak, 18.09.2018.

19:12

Auto-put do Bara može biti skuplji za čak 80 mil €
(Foto: Thinkstock)

Ali oni takođe ne poriču mogućnost da troškovi mogu porasti do 10 odsto, prenose regionalni mediji.

"Do uvećanja cene može doći ukoliko se javi potreba za izmenama i korekcijama usled nepredvidivih i naknadnih radova“.

Iz tog Vladinog resora saopšteno je da je ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne deonice Smokovac-Uvač-Mateševo predviđena mogućnost da cena može biti uvećana za deset odsto.

Kako je ugovorom precizirano da će izgradnja autoputa koštati državu 809 miliona evra, cena bi, dakle, mogla biti uvećana do 80,9 miliona evra.

"Do uvećanja cene može doći ukoliko se javi potreba za izmenama i korekcijama usled nepredvidivih i naknadnih radova, a što je i praksa kod ovakvih, kao i kod projekata znatno manje vrednosti i obima radova", kazali su iz Ministarstva saobraćaja.

Predstavnici ministarstva navode da je procedura utvrđivanja naknadnih i nepredvidivih radova, kao i određivanje njihove vrednosti, jasno definisana kroz klauzule ugovora.

Predstavnici ministarstva niesu precizirali koji bi to naknadni ili nepredvidivi radovi na auto-putu bili.

Glavni izvođač radova na prioritenoj deonici auto-puta je kineska kompanija CRBC.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je u junu na sastanku sa predstavnicima uprave centrale CRBC-a, u okviru Međunarodnog foruma za investicije i građevinu u distriktu Makao, zatražio od centrale kineske kompanije veću podršku u delu povećanja broja radnika i opreme i logistike na auto-putu.

On je tom prilikom insistirao da CRBC u najkraćem roku završi preostale obaveze u vezi sa izradom projektne dokumentacije za priključni put i naplatnu rampu Smokovac, trajno napajanje strujom i vodosnabdijevanje, kako bi se započeli razgovori o rešavanju tih pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: