Umesto meda šećerni sirup: Kazne i 20.000 EUR

Za tri meseca Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je oduzela više od 500 kilograma lažnog meda na tržištu Crne Gore.

Region

Izvor: cdm.me

Sreda, 12.09.2018.

12:42

Umesto meda šećerni sirup: Kazne i 20.000 EUR
Foto: Thinkstock

Ipak, kako je za CdM kazao Vladimir Radulović, sekretar Saveza pčelarskih organizacija, pčelari u Crnoj Gori ne mogu u potpunosti da se zaštite od trgovaca koji na tržištu Crne Gore prodaju lažni med, obmanjuju potrošače i prave veliku štetu državi.

U skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane propisane su kazne u iznosu od 500 do 20.000 evra za pravno lice i u iznosu od 150 do 6.000 evra za preduzetnika.

Nakon dobijanja informacija da se na tržištu Crne Gore prodaju med i maslinovo ulje sumnjivog porekla i kvaliteta na tezgama pored saobraćajnica, Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je polovinom juna preduzela pojačanu kontrolu.

Naglašavaju da svi proizvodi koji su oduzeti nisu bili opasni po zdravlje potrošača.

“Svi parametri bezbednosti hrane prilikom analiza oduzetih proizvoda bili su u redu. Ipak, u pitanju je prevara potrošača i stavljanje hrane na tržište neodgovarajućeg kvaliteta i one koja nije u skladu sa Uredbom o informisanju potrošača o hrani, odnosno, bez deklaracija”, ističu u Upravi.

Problem je što potrošači med kupuju kao lek, zbog posebnih nutritivnih svojstava koje on ima, a u slučajevima gde je utvrđeno da je umesto meda stavljan na tržište šećerni sirup, to nisu dobili.

“U skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane propisane su kazne u iznosu od 500 do 20.000 evra za pravno lice i u iznosu od 150 do 6.000 evra za preduzetnika”, navode u Upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: