Sprema se otpor: Svi da spreme po 1.500 EUR

U analizi procene uticaja elektronske fiskalizacije, čije se uvođenje priprema, trošak za nabavku naprednog naplatnog uređaja biće 1.500 evra.

Region

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

13:08

Sprema se otpor: Svi da spreme po 1.500 EUR
Foto: Thinkstock

Podsetimo da je 3. septembra počela javna rasprava o Nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji predviđa uvođenje savremene vrste fiskalizacije. Rasprava će trajati mesec dana.

U analizi se navodi da na tržištu postoji znatan broj fiskalnih kasa koje ne mogu da podrže novi sistem.

“Neke od njih je moguće nadograditi hardverski, ali uz trošak od 130-150 evra. Najveći broj obveznika koji imaju takve kase će morati da ih zamene novim uređajem”, navedeno je u dokumemtu.

U analizi su, međutim, dati troškovi malog obveznika, sa jednim naplatnim uređajem, fiskalnom kasom koja se ne može prilagoditi novom sistemu bez nadogradnje hardvera, prenosi CDM.

“Nabavka novog naplatnog uređaja, jednostavnije klase (tablet sa BT termalnim štampačem i potrebnim softverom ili mini kasa sve-u-1) iznosi od 200 do 400 evra plus najam (uključuje i održavanje softvera), mesečno od 7 do 15 evra. Nabavka naprednijeg naplatnog uređaja (PC kasa sa POS štampačem i odgovarajućim softverom) košta od 700 do 1.500 plus najam i održavanje softvera mesečno od 30 do 60 evra”, navedeno je u analizi.

Dodaje se, takođe, da se podrazumeva i mesečni trošak od pet evra za pristup internetu (količina prometa potrebna za fiskalizovanje do 3.000 računa dnevno), a ADSL 15 evra. Trošak sertifikata je godišnje 10 evra ali, kako se navodi, postoji mogućnost da se on izda bez ili sa manjom naknadom obveznicima. O tome će se, kako je navedeno, dogovoriti sa Ministarstvom javne uprave. Dat je i predračun za malog ili srednjeg obveznika koji ima jedan ili više naprednijih naplatnih uređaja PC kase na kojimaje instaliran operativni sistem opšte namjene (Windows Embedded) i na koje su spojeni fiskalni štampači.

Prilagođavanje softvera je do 1.000 evra. Ali ukoliko obveznik ima ugovor o održavanju sa proizvođačem softverskog rešenja koje koristi na naplatnom uređaju, prilagođavanje se može izvesti u sklopu tog ugovora. Pretpostavlja se da najveći broj korisnika iz ove kategorije ima takav ugovor, navedeno je u studiji.

Za malog ili srednjeg obveznika koji već ima PC kasu i printer koji može nastavi da koristi, ima uveden ADSL u poslovni prostor, i ne plati nadogradnju softvera, kako je objašnjeno, jedini trošak uvođenja e-fiskalizacije je za sertifikat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: