Radnici blokirali sve izlaze, čekaju platu

Radnici Brodogradilišta "3. maj", koji su već drugu nedelju u štrajku, blokirali su sve izlaze iz brodogradilišta.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 31.08.2018.

10:22

Radnici blokirali sve izlaze, čekaju platu
Foto: Thinkstock

Na taj način pokušavaju da spreče da se iz riječkog pogona Strojogradnje dizel, preduzeća u sastavu Uljanik grupe, izveze dizalica, saznaje Hina od predsednika štrajkačkog odbora Veljka Todorovića.

Todorović je kazao da štrajkački odbor "3. maja" nije dozvolio da se ta dizalica odveze iz brodogradilišta, iako je to odobrio štrajkački odbor Uljanika, obrazloživši da time žele da spreče štetu za kupca.

"Radnici '3. maja' blokirali su sve izlaze i neće dozvoliti da se dizalica iznese iz brodogradilišta", naglasio je Todorović.

Svi radnici Uljanik grupe, pa i '3. maja', danas očekuju obećane plate.

Premijer Andrej Plenković je kazao juče da je pronađen model kako da se to obećanje ispuni i poručio radnicima Uljanik grupe da će dobiti plate i za jul i za avgust.

Poslovni dnevnik prenosi da je vlada u četvrtak izvestila da je na zatvorenom delu sednice dala državne garancije u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućava isplata plata radnicima Uljanik Grupe.

Time se, kako se dodaje, Uljanik Grupi obezbeđuju sredstva da danas isplati plate radnicima, ali ne i Upravi Uljanik Grupe.

Kako prenose pojedini mediji, isplata bi se obavila tako da Uljanik povuče svoje depozite za kredite (20 posto od kredita), a država bi svojih 80 odsto garancija za te kredite proširila na ceo kredit.

U "3. maju" danas će sa sastati Krizni štab, koji je osnovan u sredu na vanrednoj sednici županijskog Ekonomsko-socijalnog veća. U njemu su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsednik županijskog Ekonomsko-socijalnog veća Damir Bačinović i predsednik štrajkačkog odbora "3. maja" Veljko Todorović.

Krizni štab podržava štrajkački odbor "3. maja", koji traži isplatu julskih plata, a potom i povraćaj svih pozajmica koje je "3. maj" dao Uljaniku, normalizaciju proizvodnog procesa i finansijskog poslovanje, te izdvajanje "3. maja" iz Uljanik grupe.

Iz štrajkačkog odbora su najavili da će, ako plate za jul ne budu danas isplaćene, u ponedeljak verojatno organizovati protest u centru Rijeke.

Račun Uljanika, koji je bio blokiran, u četvrtak popodne je deblokiran, a prema informacijama kojima raspolaže štrajkački odbor, račun "3. maja" je jutros još uvek blokiran, navodi Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: