Ovim radnicima plate stalno skaču, biće još veće

Banjaluka -- Građevinci u Republici Srpskoj, kako stvari stoje, imaju pune ruke posla, a građevinske firme za veće poslove potrebno je rezervisati najmanje mesec dana ranije

Izvor: Nezavisne novine, Bojana Živanić
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema rečima stručnjaka u toj oblasti, mnoga građevinska preduzeća imaju problem s odlivom kvalifikovane radne snage, dok se druga povećanjem primanja za građevinske radnike bore protiv ovog problema.

“Borba protiv odliva radne snage je povećanje plata. Mi smo svojim radnicima povećali primanja i samim tim nemamo problema s odlivom radnika”, rekao je Marko Knežević, vlasnik preduzeća “Knežević Entering” iz Trna, kod Laktaša.

Prema njegovim rečima, činjenica je da preduzeća imaju problema s odlivom radne snage, ali postoje, kako kaže, firme koje drže do sebe i do radnika, pa povećavaju cenu rada i radnicima daju pristojna primanja.

“Preduzeća se za veće građevinske radove moraju rezervisati poprilično unapred. Kada je u pitanju konkretno naša firma, za neke veće poslove ugovaranje se vrši bar mesec unapred, zbog materijala i svega ostalog, a kada su u pitanju neki manji, individualni radovi, uvek možemo odgovoriti u roku od sedam dana”, istakao je Knežević.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, kazao je da je činjenica da je u RS aktuelan veliki broj infrastrukturnih projekata, te da su građevinska preduzeća prezauzeta u ovom periodu, prenose Nezavisne novine.

Naglasio je da je dodatni problem i činjenica da je sve manji broj kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima, a, kako kaže, sve je manje i mladih koje ova vrsta posla zanima da bi moglih preuzeti znanje od starijih iskusnih radnika, koji su pred zalaskom karijere.

“Domaća preduzeća imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti, iako u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja zarada radnicima”, upozorava Petrović.

Vesti

strana 1 od 50 idi na stranu