"Već premašili zlatnu 1987, biće spektakularan rezultat"

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu evra.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.07.2018.

14:14

Foto: Thinkstock

To bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, bio spektakularan rezultat.

"U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je nekih 7,0 odsto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet meseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primrani cilj, a to je produženje sezone”, ističe Radulović u izjavi za Tanjug.

Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri meseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih tur-operatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prve goste imali već sredine maja, dok će poslednje grupe ispratiti u poslednjoj dekadi oktobra. "Izašli smo na onu kvotu meseci, odnosno dana godišnje koji smo strategijom zacrtali", navodi ministar turizma.

Prema rečima Radulovića, devizni priliv od turizma beleži u prvih pet meseci otprilike rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Menja se i struktura gostiju. Svo uvećanje koje imamo su zapravo gosti za zapadnoevroskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negde na istom nivou - blagi neki rast je u pitanju."

U ovom trenutku, dodaje Radulović, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, druga četvrtina je sa ruskog tržišta, odnosno sa tržišta zemalja koje su svojevremeno činile bivši Sovjetski savez. Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije, odnosno zapadne Evope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje.

"Tu imamo ozbiljan porast i gostiju iz tih zemalja je sve više i više", naglašava.

Smatra da će Crna Gora "definitivno prebaciti milijardu evra priliva od turizma u 2018. godini, ako zadržimo taj rast od osam posto, što bi bio spektakularan rezultat". "Već smo prošle godine premašili 1987. godinu, koja je bila rekordna i polako idemo dalje u pravcu postizanja novog rekorda".

Prema rečima Radulovića, priliv od turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore učestvuje u ovom trenutku sa 23 odsto, a plan je da sa stopom rasta koju sad beleže dođu do 30 procenata 2030. godine.

"Jako je nezahvalno pričati o broju kreveta kojima raspolažemo jer bi to zvučalo kao hvalisanje. Samo ću reći da smo od početka godine do danas otvorili sedam hotela sa četiri i pet zvezdica koji raspolažu sa dve hiljade kreveta i u kojima se zaposlilo hiljadu ljudi. Do kraja ove sezone ćemo, mislim, otvoriti 11 hotela ukupno te kategorije, i zbog toga sam rekao da se menja struktura gostiju", kaže on.

Što se tiče kampova, kojih je ranije bilo mnogo na crnogorskoj obali a sada ih ima samo na nekoliko određenih lokacija, Radulović ističe da je u planu izdvajanje jedne ozbiljne površine za razvoji savremenih kampova, odnosno glampinga.

"U Crnoj Gori ministratvo urbanizma, ministarstvo građevinarstva i ministarstvo turizma su u jednom, i to ne bez razloga. Mi smo smanjili građevinska područja na primorju sa nekih 15,3 odsto na sadašnjih 9,3 odsto. Smanjili smo zone u kojima je moguće graditi, ali smo odlučili da te zone u kojima je moguća gradnja valorizujemo na pravi način. Na crnogorskoj obali je u toku neverovatan razvoj mnogih stranih investicija i sve su usmerene ka turizmu", navodi Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: