"Srbija će izaći na more, nemamo problem da se zadužimo"

Sve što radimo od zakona je u skladu sa standardima EU, ali od saradnje zemalja Zapadnog Balkana zavisi hoćemo li iskoristiti šanse.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2018.

18:56

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/M. MIRCETIC

To je izjavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u intervjuu za podgoričku A1 TV Montenegro rekla da je dosta toga zavisilo i od političkih odluka i podrške.

"Od onoga kada se predsednici sastanu, i kada postoji ta poltička podrška, da razvijate recimo infrastrukturu, onda više nema zastoja na nižim nivoima. Sada postoji ta podrška, i mislim da je svima jasno da je infrastruktura ključ boljeg života, pod jedan, a pod dva da infrastruktura i vredni infrastrukturni projekti znače sigurnu stabilnost za budućnost. Svuda ponavljam, a sada ću - da smo se više povezivali putevima i železnicom u regionu, nisam sigurna da bi ovde bilo toliko sukoba", rekla je ona.

Mihajlović je ocenila da jedni bez drugih ne možemo, navodeći da je sa crnogorskim ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem razgovarala o tome kako smanjiti vreme čekanja vozova na granicama.

"Novac ćemo obezbediti, izgraditi puteve, pruge, ali dajte da vidimo šta ćemo da uradimo u tim nefizičkim barijerama. To samo zavisi od nas i to ne može da nam reši EU niti bilo ko drugi. Sa Crnom Gorom će biti u Bijelom Polju jedan zajednički prelaz. Za nekih godinu, godinu i po imaćemo jedno mesto gde će stajati vozovi, imaćemo jednu carinu, jednu policiju", rekla je Mihajlović.

Kako je rekla između Crne Gore i Srbije i dalje postoje mnoga otvorena pitanja, poput platnog prometa, koja bi trebalo da rešavaju resorni ministri.

Govoreći o memorandumu o razumevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između vlada Crne Gore i Srbije, koji je potpisala yajedno sa ministrom Nurkovićem, Mihajlović je rekla da je njegov cilj da omogući da se ljudi sastaju na operativnom nivou, ne samo vezano za auto put i dodala da Srbija i Crna Gora mogu zajedno da se pojave pred nekim trećim i da razgovaraju o modelima finansiranja autoputa kroz Crnu Goru ili deo kroz Srbiju, pošto u potpunosti nije ugovoren put od Požega do Boljara.

"Na primer u Boljarima ćemo imati jedan zajednički granični prelaz. Dakle nećemo imati dve policije, dve carine…. To su sve projekti gde Srbija i Crna Gora mogu da se pojave i rade zajedno jer je veća šansa da se projekat ostvari kada smo zajedno", rekla je ona.

Mihajlović je najavila da se u Srbiji trenutno radi deonica Surčin - Obrenovac, koja će biti gotova krajem 2020. i početkom 2021. godine.

"Za deonicu Požega - Boljare radi se projektno - tehnička dokumentacija vredna 50 miliona evra, jer je ta deonica najteža na koridoru 11. Procena je da će ta deonica koštati između milijardu i po i dve milijarde evra. Radovi će realno trajati tri godine. Srbija neće odustati od toga jer je ovo za nas važan koridor jer nas povezuje sa morem i prolazi kroz centralnu Srbiju, stabilan je budžet i nemamo problem da se zadužimo", rekla je Mihajlović.

Upitana da prokomentariše da li je Srbija i dalje zainteresovana za Luku Bar, Mihajlović je rekla da se trenutno čeka da se crnogorska strana izjasni kako vidi razvoj svoje morske luke.

"Srbiji to treba jer ima mogućnost da preko Crne Gore izađe na more i preko autoputa NIš- Meradatre- Priština pa preko Albanije do Luke Drač. Dakle to su jedine dve luke koje su nam značajne. Svakako smo zainteresovani za svaku vrstu saradnje", rekla je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: