Nestaje usko grlo - Slovenija završava, cena nestvarna

Jedanaest godina nakon puštanja deonice autoputa Zagreb - Macelj od Krapine do Maclja pokrenut je projekt dogradnje 3,7 kilometara punog profila autoputa.

Region

Izvor: Jutarnji list, Krešimir Žabec

Subota, 21.07.2018.

11:47

Nestaje usko grlo - Slovenija završava, cena nestvarna
Foto: Thinkstock

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, deoničari tog autoputa, hrvatska Vlada i austrijski Strabag, dogovorili su pokretanje ovog projekta.

Gradnja punog profila na ovoj deonici jedan je od uslova Hrvatskoj za ulazak u Šengenski prostor.

S obzirom na to da Slovenija ove jeseni završava gradnju punog profila autoputa do graničnog prelaza Gruškovje, zbog režima na granici i Hrvatska mora imati puni profil autoputa prema graničnom prelazu Macelj. Osim toga, gradnjom punog profila nestalo bi usko prometno grlo koje se stvara na tom delu, posebno tokom letnjih meseci.

Iako postoji zajednička želja da se dogradi puni profil, deoničari se još ne mogu saglasiti oko vrednosti investicije i za koliko bi se produžilo koncesiono razdoblje. Prema dostupnim informacijama, vrednost dogradnje ovih 3,7 kilometara iznosi oko 65 miliona evra, no Strabag procenjuje da su troškovi ipak veći.

Iznos od oko 65 miliona evra za dogradnju 3,7 kilometara punog profila, ili oko 17,5 miliona evra po kilometru autoputa, zvuči neverovatno mnogo. Osim gradnje puta, treba prokopati još jednu cev tunela Sveta tri kralja u dužini od 1.700 metara te dodatnu cev tunela Brezovica u dužini od 600 metara. Na trasi su i tri vijadukta - Šumi, Puhi i Ravninščica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: