"Istorijska pobeda": Klauzula za kredite u CHF ništavna

Visoki trgovački sud u Hrvatskoj doneo je presudu o ništavnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švajcarskim francima.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.07.2018.

11:55

(Foto: Thinkstock)

"Na Visokom trgovačkom sudu upravo je objavljena kompletna presuda u slučaju Franak. Obrazloženje sadrži 70-ak stranica, a prema prvim informacijama potvrđena je prvostepena presuda, što znači odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Radovana Dobronića", piše Poslovni dnevnik.

Dodaje da se u prvim reakcijama u pravničko bankarskim krugovima, uz komentar da treba pričekati, čuje i još jedan komentar - "katastrofa". Predsednik Udruzenja Franak, Denis Smajo, kaže da je ovo istorijska pobeda.

Presuda je, prema njegovim rečima, pre dva dana otpremljena advokatima Franka, Nikol Kvijatkovski i Nikši Valjalu, i čekaju da je službeno dobiju.

"To znači kompletnu pobedu: Dosad su presuđene ništavne kamatne stope, sad i ništavnost valutne klauzule u švajcarcima, što znači da građani privatnim tužbama mogu da traže kompletnu ništavnost ugovora o kreditima u švajcarskim francima", poručio je Smajo. Odštete koje bi mogli da dobiju od banaka, u Franku procenjuju na 10 do 15 milijardi kuna (1,35 milijardi do 2,0 ,ilijarde evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: