Od polufinala do polufinala: Gde su Hrvati bili '98, a gde su sad

Hrvatska je pre tačno dvadeset godina ludovala zbog fudbala, kao i sad.

Izvor: Index
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Tada je reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila treće mesto, što je bio veliki uspeh za malu, mladu i globalno nepoznatu zemlju.

Te sada već davne 1998. godine Hrvatska je u polufinalu igrala protiv domaćina Francuske. Tačno 20 godina plus koji dan posle, u polufinalu svetskog prvenstva su ih dočekali Englezi.

Index je to iskoristio da i uporedio koliko su daleko kao zemlja dogurali za tih 20 godina između dva polufinala.

U poslednjih 20 godina mnogo se toga promenilo, Hrvatska je u međuvremenu postala članica Evropske unije, ekonomija je u poređenju s tadašnjim brojkama znatno ojačala, ali isto tako ostaje utisak da se moglo napraviti mnogo više.

Loša reakcija na svetsku recesiju 2008. Hrvatsku je skupo koštala. Za razliku od većine zemalja Evrope koje su se relativno brzo oporavile, Hrvatska je zapela u šestogodišnjoj recesiji, što je podstaklo talas iseljavanja koji traje i danas, a društvo je depresivno.

Zbog iseljavanja i loših demografskih trendova Hrvatska je prema zvaničnim procjenama u poslednjih 20 godina izgubila oko 400.000 stanovnika. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 1998. Hrvatska je imala oko 4,5 miliona stanovnika, a sada ta brojka iznosi 4,1 milion. Stvarna brojka je možda i manja s obzirom na to da iseljavanje konstantno traje, a i nisu svi iseljenici evidentirani, posebno u hrvatskim statistikama.

U poslednjih 20 godina došlo je do značajnog nominalnog rasta plata, pa tako danas gotovo neverovatno zvuči da je 1998. prosečna neto plata u Hrvatskoj iznosila oko 2.667 kuna. Danas je taj prosek više od 6.000 kuna.

Hrvatska je uvek imala problem s visokom nezaposlenošću pa je 1998. nezaposleno bilo oko 290.000 ljudi. To nije rekordna cifra, u kasnijim godinama pela se i do 400.000. Danas je nezaposlenih znatno manje, oko 138.000. No za to je dobrim delom zaslužno iseljavanje, iako se u poslednje vreme primećuje i porast broja zaposlenih. Ukupan broj zaposlenih 1998. iznosio je 1,318 miliona, dok je prema podacima za 2018. njihov broj porastao na 1,382 miliona.

Region

strana 1 od 50 idi na stranu