Vlada objavila: "Finišira" se dogovor sa IT divom

Skoplje -- Vlada Makedonije objavila je da "finišira" plan za saradnju sa Majkrosoftom, jednom od najmoćnijih svetskih informatičkih kompanija.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u saopštenju, o priprema koje treba da se pretoče u dogovor za saradnju, u Skoplju su razgovarali premijer Makedonije Zoran Zaev i predsednik Majkrosofta za centralnu i istočnu Evropu Filip Rog.

Razgovori sa Majkrosoftom su zapčeti na Ekonomskom forumu u Davosu, početkom godine, a Zaev je na sastanku sa Rogom rekao da je Vlada Makedonije posebno zainteresovana za potpunu digitalizaciju javne admistracije.

To je, istakao je Zaev, jedan od ciljeva Strategije za informatiku i kompjutersku tehnologiju, koja za prioritet ima brže i klvalitetnije usluge za građane.

Uvođenje moderne tehnološke infrastrukture, ocenjeno je na sastanku, sa obučenom administracijom i "prijateljskim" digitalnim uslugama su prednost kada se radi o privlačenju direktnih stranih imvesticija.

"Iz Majkrosofta su potencirali da su upoznati i da sa pažnjom slede primenu Vladinog programa za podršku IT kompanijama i da su spremni da uzmu učešće u podršci start-ap kompanijama i biznisu sa informatičkim tehnologijama", navodi se u saopštenju Vlade Makedonije.

Posebna pažnja na sastanku Zaeva i Roga posvećena je sajber bezbednosti i mogućnostima koje Majkrosft može da ponudi na tom planu.

Region

strana 1 od 53 idi na stranu