Zatresla se berza u Australiji, naše komšije leže na zlatu

Vareš -- Australijsku berzu zatresao je prethodnih sedmica rast kompanije "Adriatik metals" pošto je iz te kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta.

Izvor: Nezavisne novine, Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Reč je o nalazišima zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, tačnije u Varešu.

Kako su objavili australijski mediji, vrednost akcija kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok list "Vest Australijan" prenosi kako će ova spektakularna vest na mnogobrojne načine uticati na ekonomiju BiH.

Inače, kompanija "Adriatik metals" poseduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama opštine Vareš, čija je vrednost sada povećana za nekoliko puta nakon spektakularnog otkrića.

O vrednosti ovog otkrića najbolje govori podatak o rastu akcija "Adriatik metals" na ASX berzi i to samo nakon što je objavljeno da su sa dubine od više desetaka metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je ova kompanija opisala kao "koktel visokokvalitetnih minerala".

Tačnije, na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita, te 0,9 odsto bakra.

To, u praktičnom smislu, znači da je kompanija "Adriatik metals" upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje u gotovo propalom gradiću u BiH.

Vesti

strana 1 od 53 idi na stranu