Radnici s Balkana paniče u Nemačkoj: "Neće valjda"

Ponovo je aktuelna priča određenih političkih struja da se nemački dečiji dodatak za strane radnike izjednači s takvim primanjima u njihovim matičnim zemljama.

Region

Izvor: Deutsche Welle HR, Moj posao

Nedelja, 17.06.2018.

11:41

Radnici s Balkana paniče u Nemačkoj:
(Foto: Thinkstock)

Teško je objasniti što bi mojoj pordici značilo da nam Nemačka ukine državni dohodak za decu jer ni sam ne znam kako bismo podneli takav udarac", izjavio je za Dojče vele Dalibor iz Nove Gradiške.

Dalibor je građevinac koji nešto više od godinu dana radi za jednu firmu u Oberhausenu, a kod kuće je radio na održavanju puteva. On i supruga imaju troje dece za koje mesečno primaju: 195 plus 200 plus 205 evra.

Međutim, krajem prošlog meseca nemački poslanik Sven Šulc (CDU) ponovno je aktuelizovao već poznati zahtev određenih političkih struja da se nemački dečiji dodatak za strane radnike izjednači s takvim primanjima u njihovim matičnim zemljama. A naročito imajući na umu da ni sama država ne zna gde žive deca o kojoj je reč – na primer, uz oca koji boravi na radu u inostranstvu ili u domovini.

Šulc je optužio i nekoliko istočnoevropskih članica EU, među kojima je naveo i Hrvatsku.

"Moji su sad svi ovde, ali prvo su bili u Hrvatskoj. Ne bismo voleli da od toga zavisi iznos dodatka. No, isto tako ne bismo želeli da se preko naših leđa prebije posledica toga što neki ljudi lažiraju razne podatke da bi se domogli takve državne pomoći. Poznato mi je da neki doslovce izmišljaju svašta o sebi, čak i lažiraju da imaju decu. A sve više naših dolazi, evo, i meni su se u međuvremenu pridružila oba brata s porodicama, a sad i kum ide po svoju decu. Ne znam ko će uopšte da ostane dole", govori Dalibor za DW.

Gojko Bežovan, profesor socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu, smatra kako su pobornici revizije dodatka na prvi pogled i te kako u pravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: