Šokantni podaci: Moglo 460 km auto-puta, bez ijednog zajma

Da je vlast sav novac koji je prikupljen od akciza i putarina usmerile u izgradnju auto-puteva, BiH bi bez marke zaduženja imala izgrađenih skoro 460 kilometara

Region

Izvor: Nezavisne novine, Dejan Šajinoviæ

Sreda, 13.06.2018.

09:04

Šokantni podaci: Moglo 460 km auto-puta, bez ijednog zajma
Foto: Thinkstock

To pokazuju podaci koje su banjalučke Nezavisne novine dobile od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podsećanja radi, trenutno u BiH ima oko 200 kilometara auto-puteva, za koje smo se zadužili za skoro dve milijarde maraka kredita, koje ćemo morati vraćati decenijama po visokim kamatnim stopama, piše list.

Naime, prema podacima UIO, samo od akciza na naftu i naftne derivate BiH je od 2006. godine do kraja maja ove godine prikupila 3.917.885.658 maraka, dok je u istom periodu na ime putarina i naknada za izgradnju puteva prikupljena 3.554.599.681 marka.

Ukupno, za ove namene je prikupljeno više od 7,5 milijardi maraka, pa ako se uzme podatak da kilometar auto-puta u BiH prosečno košta oko 16,4 miliona maraka, može se videti da je bez kredita moglo biti izgrađeno oko 460 kilometara auto-puteva.

Ovde, pritom, treba imati na umu da je deo novca od putarina namenjen ne samo za izgradnju auto-puteva, već i ostalih saobraćajnica.

Podaci UIO pokazuju da je za naknadu za puteve u pomenutom periodu uplaćeno ukupno 2.342.514.958 maraka, što znači da je barem deo ovog novca trebalo da bude usmeren i za ostale puteve. Ovde, međutim, treba imati u vidu i da se za izgradnju i održavanje putne mreže znatna sredstva izdvajaju i iz naknada pri registraciji vozila, odnosno negde skoro sto miliona maraka na godišnjem nivou.

Međutim, od putarina namenjenih isključivo za izgradnju auto-puteva u istom periodu prikupljene su 1.212.084.722 marke, tako da, kada bismo ovom iznosu pridružili deo koji je prikupljen za akcize i izuzeli kompletan deo prihoda za puteve, opet proizlazi da je moglo biti izgrađeno oko 330 kilometara autoputeva, odnosno barem 50 odsto više od trenutno izgrađenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: