Šokantni podaci: Moglo 460 km auto-puta, bez ijednog zajma

Banjaluka -- Da je vlast sav novac koji je prikupljen od akciza i putarina usmerile u izgradnju auto-puteva, BiH bi bez marke zaduženja imala izgrađenih skoro 460 kilometara

Izvor: Nezavisne novine, Dejan Šajinović
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To pokazuju podaci koje su banjalučke Nezavisne novine dobile od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podsećanja radi, trenutno u BiH ima oko 200 kilometara auto-puteva, za koje smo se zadužili za skoro dve milijarde maraka kredita, koje ćemo morati vraćati decenijama po visokim kamatnim stopama, piše list.

Naime, prema podacima UIO, samo od akciza na naftu i naftne derivate BiH je od 2006. godine do kraja maja ove godine prikupila 3.917.885.658 maraka, dok je u istom periodu na ime putarina i naknada za izgradnju puteva prikupljena 3.554.599.681 marka.

Ukupno, za ove namene je prikupljeno više od 7,5 milijardi maraka, pa ako se uzme podatak da kilometar auto-puta u BiH prosečno košta oko 16,4 miliona maraka, može se videti da je bez kredita moglo biti izgrađeno oko 460 kilometara auto-puteva.

Ovde, pritom, treba imati na umu da je deo novca od putarina namenjen ne samo za izgradnju auto-puteva, već i ostalih saobraćajnica.

Podaci UIO pokazuju da je za naknadu za puteve u pomenutom periodu uplaćeno ukupno 2.342.514.958 maraka, što znači da je barem deo ovog novca trebalo da bude usmeren i za ostale puteve. Ovde, međutim, treba imati u vidu i da se za izgradnju i održavanje putne mreže znatna sredstva izdvajaju i iz naknada pri registraciji vozila, odnosno negde skoro sto miliona maraka na godišnjem nivou.

Međutim, od putarina namenjenih isključivo za izgradnju auto-puteva u istom periodu prikupljene su 1.212.084.722 marke, tako da, kada bismo ovom iznosu pridružili deo koji je prikupljen za akcize i izuzeli kompletan deo prihoda za puteve, opet proizlazi da je moglo biti izgrađeno oko 330 kilometara autoputeva, odnosno barem 50 odsto više od trenutno izgrađenih.

Vesti

strana 1 od 53 idi na stranu