"Policija će sklanjati kola, pa svaka treća litra je džaba"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da neće dozvoliti bilo kakvu anarhiju u vezi s organizovanjem protesta zbog poskupljenja goriva.

Region

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.06.2018.

14:29

Foto: Thinkstock

On je rekao da svaki protest mora biti organizovan u skladu sa zakonom, javio je portal Srpska info.

"Tražiću od policije da sklanja automobile koji se budu zaustavljali na ulicama. Svaki protest koji se organizuje, mora biti prijavljen i sve što ugrožava druge podleže zakonskoj odgovornosti. Ne možete da zaustavite automobil negde na cesti i tako ugrozite druge ili zaustavite saobraćaj, a nekome, recimo, treba Hitna pomoć u tom trenutku", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako neko hoće da protestuje zbog goriva, onda treba da stane na benzinsku pumpu i tu izrazi svoje nezadovoljstvo.

On i iza ovih najavljenih protesta vidi politiku i pokušaj destabilizacije.

Dodik smatra da najavljeni protesti zbog poskupljenja goriva nemaju osnova, jer je, kako ističe, gorivo u RS najjeftinije u odnosu na zemlje regiona.

"Gorivo u Federaciji BiH je za deset odsto skuplje u odnosu na Srpsku, u Hrvatskoj za 43 odsto, Srbiji 30 odsto, Crnoj Gori 40 odsto, Albaniji za 44 odsto, Sloveniji 36 odsto i Grčkoj i Italiji oko 65 odsto. Znači, svaka treća litra ovde je džaba u odnosu na Italiju i Hrvatsku", kazao je on.

On razlog za poskupljenje goriva vidi u skoku cena nafte na svetskom tržištu, na šta vlasti RS ne mogu da utiču.

Na društvenim mrežama pojavio se poziv građanima u RS da u nedelju 10. juna u 17.00 časova zaustave svoja vozila na jedan čas i time izraze nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva.

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj srednom maja je poskupilo za deset pfeninga po litru i sada košta oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka, odnosno od 1,16 do 1,22 evra po litru.

Gorivo je na benzinskim pumpama u RS pre toga poskupelo polovinom aprila, kada je u proseku koštalo oko 2,18 KM po litru, a krajem januara je koštalo 1,91 KM po litru.

Razlog za poskupljenje goriva za više od 12 odsto od januara do danas je primena novog Zakona o akcizama BiH, koji je usvojio parlament BiH glasovima tzv. "akcizne koalicije" u kojoj je bio i Dodikov SNSD.

Novi Zakon o akcizama bio je jedan od uslova da Medjunarodni monetarni fond (MMF) isplati BiH novu kreditnu tranšu.

Protesti su najavljeni nakon što je Srpska novinska agencija (SRNA) objavila vestkoju je prenela RTRS, da je gorivo u ovom bh. entitetu najeftinije u Evropi i da cena benzina i dizela iznosi jedan evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: