"Želim da živim, ne da preživljavam" - zašto je toliki egzodus?

Iseljavanje radno aktivnog stanovništva iz Hrvatske raste iz godine u godinu, pa ni ova godina po tome neće biti izuzetak.

Region

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 06.06.2018.

18:24

(Foto: Thinkstock)

To proizlazi iz istraživanja o novim hrvatskim iseljenicima, koje je za HUP sprovela Promocija plus, prenosi Jutarnji list.

Rezultati istraživanja sprovedenog među novom hrvatskom emigracijom, onom koja je nastala od ulaska u EU do danas, u nekim su segmentima šokantni. Pre svega, iako najveći deo iseljenika, preko 90 odsto, odlazi u druge članice EU, posebno u Nemačku, Irsku, Švedsku, Belgiju i Austriju, mnogo se ljudi iselilo i izvan EU. Tu se, pak, osim uobičajenih iseljeničkih destinacija, poput SAD, Kanade i Australije, pojavljuju i nove iseljeničke meke za Hrvate - Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina. Najviše se iseljava, pokazuje istraživanje, iz Slavonije, Sisačko-moslavačke županije i Zagreba, a najmanje iz jadranskih županija i severozapadnog dela zemlje.

Iz Hrvatske, pokazuju rezultati, podjednako se iseljavaju muškarci i žene. Čak 82 odsto iseljenika odlazi sa suprugom ili vanbračnim partnerom, a 72 odsto sa sobom vodi i decu. Najveći deo iseljenika ima do 40 godina. Nešto manje od polovine ima završenu srednju školu, a trećina ima završenu višu školu ili fakultet. No, čak petina novih hrvatskih iseljenika ima i doktorat.

Za razliku od uobičajenog stava kako su iseljavanju skloniji nezaposleni, istraživanje pokazuje da je čak 73,5 posto novih iseljenika pre iseljenja imalo posao u Hrvatskoj. Neki od njih radiili su i na dobrim pozicijama i visokim platama. Uprkos tome, spakovali su kofere i otišli. Najveći deo, pokazuje istraživanje, ne namerava da se vrati ili bi se vratilo, ali tek u penziji.

„Želim da živim, a ne preživljamo“, poručila je jedna ispitanica, koja se odselila u Irsku.

Kao glavne razloge iseljavanja, pokazalo je istraživanje, većina ispitanika navodi opštu situaciju u hrvatskom društvu, odnosno neuređenost države, nepotizam, korupciju i okrenutost prošlosti. Na drugom je mestu nedostatak perspektive i lični razlozi, a tek na trećem radno-socijalni razlozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: