Odzvonilo pušačima: Turisti, spremite se, kazna i 1.000 EUR

Podgorica -- Ministarstvo zdravlja Crne Gore pripremilo je nov Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, a propisane kazne su i 20.000 evra.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dosadašnja primena Zakona iz 2004. godine nije dala očekivane rezultate, zato što zabrana pušenja na javnim mestima nije dosledno poštovana, poručili su iz tog Vladinog resora povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima.

“Ovim zakonom propisuje se novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja za pravno lice od 500 evra do 20.000 evra, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 evra do 2.000 evra, a za preduzetnika od 150 evra do 6.000 evra", istakli su u Ministarstvu zdravlja, piše CDM.

"Takođe, novčana kazna za prekršaj od 30 evra do 1.000 evra propisana je za fizička lica koja puše u javnom i radnom prostoru i izlažu druga lica sekundarnom duvanskom dimu; za lica koja puše u javnom, odnosno radnom prostoru koji vlasnik, odnosno korisnik nije isključivo odredio za pušenje ili koji puši u sobama i apartmanima za smeštaj gostiju, koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno”, dodali su.

Pojašnjeno je da je ovim zakonom propisana zabrana pušenja u svim radnim i javnim prostorima (zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, kao i u njihovim dvorišnim prostorima, ugostiteljskim objektima i drugim objektima gde se vrši javno okupljanje građana).

“Međutim, konzumiranje duvanskih proizvoda će biti dozvoljeno u prostorijama koje poslodavac posebno odredi, opremi i označi da je pušenje dozvoljeno“, napominju u Minsitarstvu.

strana 1 od 54 idi na stranu