Rusi menjaju udeo u Merkatoru za udeo u Agrokoru

Sberbanka je pregovorima o zameni 18,5 odsto svog udela u Merkatoru za udeo u Agrokoru, koji je matična kompanija slovenačkog maloprodajnog lanca.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To su za agenciju "Blumberg" rekla dva izvora upoznata s pregovorima, preneo je ruski portal Banki.ru.

Na taj način Sberbanka može da povećati svoj udeo u hrvatskom koncernu, koji će, kako se očekuje, steći kao rezultat razmene potraživanja od Agrokora za akcije u sklopu restrukturiranja.

Sberbank je u julu prošle godine saopštila da je na javnoj aukciji kupila 18,53 posto akcija poslovnog sistema Merkator, po početnoj ceni od 40,58 miliona evra. Te akcije su bile založene u korist Sberbanker u okviru sporazuma koji je banka potpisala s njihovim prethodnim vlasnikom, kompanijom Agrokor Invesments B.V. One su položene kao jamstvo za ispunjenje obaveza Agrokora prema Sberbanci u okviru ugovora o kreditu.

Sberbanka je najveći Agrokorov kreditor - dug posrnulog koncerna prema toj ruskoj banci iznosi 1,1 milijardu evra, a banke-ćerke Sberbanke odobrile su ovoj kompaniji još 200 miliona evra.

O zameni akcija Merkatora za udeo Sberbanke u "novom" Agrokoru, koji bi trebalo da nastane nakon postizanja nagodbe u sklopu procesa vanredne uprave, poslednjih dana je bilo dosta reči i rasprava. Ta mogućnost je, kako navodi agencija Hina, podstakla druge poverioce Agrokora, posebno dobavljače, da od vanredne uprave zatraže ravnopravan tretman u izmirenju njihovih potraživanja kakav uživaju finansijski poverioci.

Prema nacrtu nagodbe, u postupku vanredne uprave u Agrokoru, kojim se predvidja osnivanje nove grupe u vlasništvu poverilaca, navodi se da će firma "Aisle HoldCo" steći deonice koje predstavljaju približno 18 posto osnovnog kapitala Merkatora koje trenutno drži Sberbanka, a za koje će ruska banka dobiti odgovarajući broj "novih instrumenata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu