Ruše nedovršen centar: Novi igrač ima veliki plan

U Zagrebu je počelo rušenje nikada dovršenog trgovačkog centra Leclerc u Španskom.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Radi se o neuspelom pokušaju investicije francuskog maloprodajnog lanca, koja se u Hrvatskoj često uzimala kao primer kako brojne administrativne prepreke i neinvesticiona klima mogu da koče ulaganja.

Naime, Leclerc je još krajem 90-ih godina prošlog veka otkupio 60.000 kvadratnih metara zemljišta u Španskom i sagradio je objekt u kojem je on trebao da bude smešten, prenosi Jutarnji list.

Ipak, za njega nije mogao da dobije dozvolu, budući da nisu uspeli da otkupe malu parcelu usred zemljišta, za koju je vlasnik tražio čak dva miliona evra. Posle toga, Leclerc se 2002. povukao iz Hrvatske, odustavši i od tog projekta, i od hrvatskog tržišta.

Zemljište, ovoga puta sa spornom parcelom, potom je kupio Agrokor. Koncern kojim je tada suvereno vladao Ivica Todorić nameravao je da dovrši objekat i delomično ga prenameniti. Međutim, kako za taj projekt nije našao partnera, i Todorić je, ističu u Lideru, prodao objekat i zemljište, koji je potom godinama stajao kao ruglo, a o njegovoj sudbini nije se ništa znalo.

Sada je u igri novi ulagač i novi projekt. Prema pisanju Lidera, kompanija Heta je prostor prodala zagrebačkoj kompaniji Sensa Nekretnine, koja na tom mestu namerava da gradi Trgovački centar Špansko.

Novi trgovački centar, kažu informacije do kojih je došao Lider, imaće više od 30.000 kvadratnih metara površine, a u njemu će biti oko 70 trgovačkih prostora, zatim, multipleks bioskop s devet dvorana i zabavno-ugostiteljski sadržaji

Vesti

strana 1 od 54 idi na stranu