Srbija ih čeka, a u Hrvatskoj su već preuzeli tron

Zagreb -- U delatnosti trgovine na malo u 2016. u Hrvatkoj je najveći ukupan prihod ostvario Lidl Hrvatska, dok Konzum ovaj put nije ni u statistici.

Izvor: Jutarnji list, Frenki Laušić
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Prihod Lidla je iznosu četiri milijarde kuna, što je 9,9 odsto udela u ukupnim prihodima te grupe delatnosti, objavila je Financijska agencija.

Drugi maloprodajni lanac po visini prihoda su Plodine s ukupnim prihodima u iznosu od 3,9 milijardi kuna, treći je Kaufland Hrvatska sa 3,4 milijarde kuna, četvrti Spar Hrvatska sa 2,6 milijardi kuna, peti Tommy sa 2,3 milijarde kuna, šesta Billa sa 1,7 milijardi, sedmi Studenac sa 1,5 milijardi, osmi Pevec sa 1,4 milijarde, deveti KTC sa 1,3 i deseti Muller sa 1,1 milijardi kuna, piše Jutarnji list.

Konzum nije prijavio podatke o poslovanju za a 2016., s tim da je revizija koju je kompanija PWC sprovela pokazala kako su prihodi Konzuma u 2016. iznosili 10,9 milijardi kuna, što znači da je bio uverljivo prvi.

Međutim, FIna navodi kako podatke iz izveštaja koje je podnet u svrhu javne objave ne koristi u svrhu statističkih potreba.

Prema podacima Fine, u delatnosti trgovine na malo 2016. poslovalo je 3.010 poduzetnika kod kojih je bilo 44 809 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 3,5 odsto.

Ukupan prihod preduzetnika iznosio je 40,4 milijarde kuna, što je povećanje za 6,4 odsto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, s tim da su u istom periodu preduzetnici zabeležili povećanje ukupnih rashoda, i to za 5,9 odsto.

strana 1 od 56 idi na stranu