Zaev zove građane: Ulažite u kanabis, to je profitabilno

Zaev je rekao da je uveren da će do kraja maja Makedonija imati i devizni priliv od izvoza sušenog cveta kanabisa za preradu u ulje

Izvor: Nedeljnik
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Premijer Makedonije Zoran Zaev pozvao je sve koji imaju resurse da ulože u proizvodnju leka od kanabisa, zato što je to profitabilno.

Istakao je da je etički i zakonom u Makedoniji dozvoljeno uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe i pravljenje leka i da je do sada izdato osam licenci, a da su četiri ili pet u proceduri.

Zaev, kako je rekao, lično podržava takve poslove i zato što od proizvodnje leka od kanabisa država očekuje nova radna mesta i 100 miliona evra priliva, što je 0,1 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"To je dozvoljeno zakonom, ne samo u Makedoniji, već i većem broju zemlja u svetu. Ima blagorodno dejstvo, leči, prihvaćeno je od naše medicine i Svetske zdravstvene organizacije", rekao je on.

Zaev je rekao da je uveren da će do kraja maja Makedonija imati i devizni priliv od izvoza sušenog cveta kanabisa za preradu u ulje na tržišta Poljske i Nemačke.

Premijer Makedonije je to rekao u četvrtak odgovarajući u Sobranju Makedonije na poslaničko pitanje da li je tačno da se jedan njegov rođak bavi proizvodnjom kanabisa za medicinske svrhe, prenosi Nedeljnik.

On je potvrdio da je njegov rođak Trajče Zaev kupio staklenik za uzgoj kanabisa zajedno sa firmom iz Slovenije koja ima fabriku za proizvodnju lekova od kanabisa u Nemačkoj i Poljskoj.

Prema rečima Zaeva, ukupna investicija u taj posao u Makedoniji biće 10 miliona evra, već je zaposleno 30 radnika, a cilj je da njihov broj dostigne 130.

strana 1 od 56 idi na stranu