Srbija, Crna Gora, Hrvatska - zašto napadaju baš Balkan? VIDEO

Kineska kompanija CRBC koja gradi prvi auto-put u Crnoj Gori svoje poslovanje proširila je i na Hrvatsku i Srbiju.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

18:46

Srbija, Crna Gora, Hrvatska - zašto napadaju baš Balkan? VIDEO
Foto: Thinkstock

U Dubrovniku je potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma China Road and Bridge Corporation.

CRBC već nekoliko godina posluje u zemljama Balkana. Osim što u Crnoj Gori CRBC gradi auto-put, i u Srbiji je takođe angažovana na gradnji infrastrukturnih projekata.

Pored toga ova kompanija je početkom 2018. godine počela i realizaciju projekta kinesko-srpskog industrijskog parka u beogradskom naselju Borča. Gradnja tog parka bi trebalo da počne ove godine, a biće otvoreno i 10.000 radnih mjesta, prenosi CDM.

Kompanija China Road and Bridge Corporation se bavi poslovima ugovaranja projekata, kao što su kineski i međunarodni putevi, mostovi, luke, pruge, aerodromi, tuneli, irigacija i iskopavanje. Pored toga obavlja se poslove iz oblasti industrije, trgovine, lizinga…

Zbog čega je Kina zainteresovana za države Balkana?

Svi ovi projekti potvrđuju, da iako geografski veoma daleka Kina ima potencijala, znanja, sredstava i interesovanja za realizaciju veoma značajnih projekata za balkanske države.

Ekonomski analitičari su ranije ocenili da kineske investicije u infrastrukturu na Balkanu koriste Kini, jer ona tako lakše prodire na tržišta Severozapadne Evrope, a koriste i Balkanu kao dopuna za trgovinu sa državama Evropske unije.

Pored toga kineski krediti nude zemljama Zapadnog Balkana alternativu, u smislu da se njima mogu izbeći integracioni mehanizmi koje zahteva EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: