Zamrla ugradnja panela, zašto se više ne isplati?

Postavljanje solarnih panela na krovove porodičnih kuća u Hrvatskoj je praktično zamrlo pre tri godine, kad su ukinute podsticajne cene za otkup struje.

Region

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

09:04

Zamrla ugradnja panela, zašto se više ne isplati?
Foto: Thinkstock

Od tada građanima mikrosolari (sistemi do 10 kW) više nisu bili isplativi, piše T-portal.

Međutim od 1. aprila ove godine na snagu su stupila nova pravila za priključenje na distribucionu mrežu koja daju naznake da će se stvari promeniti. Međutim, još nije jasno hoće li po tim novim pravilima - koja olakšavaju priključenje solarne elektrane - ona biti i isplativa.

“Pravilnik je svakako korak u pravom smeru jer se pojednostavljuje ishođenje potrebne dokumentacije za ugradnju malih solarnih elektrana. Međutim iz njega nije jasno koliko će koštati priključak HEP-a i kako će se vršiti merenje. Hoće li HEP umesto postojećeg brojila ugrađivati dva brojila ili dvosmerno brojilo. Bez toga se ne može znati hoće li solarna elektrana biti isplativa. Na primer sve je to navedeno u slovenačkom pravilniku. Ovako su građani ostavljeni na milost i nemilost HEP-u”, kaže Ljubomir Majdandžić, pionir solarne energije.

On kaže da je za projekat, montažu, svu opremu i puštanje u pogon solarne elektrane od 5 kW potrebno oko 65.000 kuna s uključenim PDV-om. U to nije uključen priključak HEP-a koji varira od 7.000 pa sve do 20.000 kuna.

“Podsticajne cene za otkup električne energije nekad su bile dve, tri kune, a sad višak u mrežu možete prodavati po ceni od samo 28 lipa. To je praktično zanemarivo. I sad uzmite da vam je rata za struju mesečno 300 kuna, odnosno 4.000 kuna godišnje. Da vratite uloženih 65.000 kuna, trebaće vam 16 godina. Ako još dodate cenu priključka, solarna elektrana će vam se isplatiti za više od 20 godina”, navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: