Crnogorci će moći da kupuju stanove bez učešća

U trećoj fazi projekta 1000 plus građani će moći da kupuju stanove bez učešća u Crnoj Gori.

Region

Izvor: CDM

Subota, 31.03.2018.

13:55

Crnogorci će moći da kupuju stanove bez učešća
(Foto: Thinkstock)

To je rekao generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Predstavnici MORT-a definisali su sa komercijalnim bankama uslove javnog poziva za banke, a to su fiksna kamata stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez učešća, a obrada kredita će koštati do 0,3 odsto, prenosi portal CDM.

“Odluka o kriterijumima i postupku dodele dugoročnih kredita za socijalno stanovanje je u proceduri pribavljanja mišljenja od nadležnih sekretarijata i ministarstava. Nakon što Vlada usvoju pomenutu odluku, biće objavljeni javni pozivi za banke i investitore, fizička i pravna lica, kao ponuđače stanova”, kazao je Čanović i dodao da će javni poziv za građane biti objavljen početkom maja.

Treća faza rešavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima je nastavak projekta 1000 plus, koji je uspješno realizovan kroz prethodne dve faze 2010-2011. i 2015-2017. godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Saveta Evrope (CEB), uz uvažavanje pravila i procedura banke i domaćeg zakonodavstva.

U ovoj fazi predviđeno je 20 miliona evra.

“Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet, a to su stanovi iz starogradnje, koji će znatno uticati na smanjenje cene kvadrata, očekujemo da će 450 do 500 domaćinstava, odnosno više od hiljadu članova tih domaćinstava rešiti stambeno pitanje”, kazao je Čanović.

U projektu 1000 plus, podseća, mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju rešeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: