Na Jadranu će biti teška sezona - nedostaju hiljade sezonaca

U martu 2017. godine broj zaposlenih iz evidencije Zavoda na području Makarske rivijere iznosio je 7289 osoba, da bi u julu narastao na 13.460.

Region

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

13:00

Na Jadranu će biti teška sezona - nedostaju hiljade sezonaca
(Foto: Thinkstock)

To znači da se skoro udvostručio. Brojke su slične i ove sezone

Sezona je pred vratima, a obalno područje nalazi se u problemima koje ih polako teraju u paniku, posebno na Makarskoj rivijeri, piše Slobodna Dalmacija.

Ponuda i potražnja što se tiče poslova tako su u neobično svadljivom stanju - kako jedna kriva raste, tako druga pada. Što poslodavci više radnika traže, to sve manje radnika ponuđeni poslovi zanimaju. Interes za sezonskim poslovima opšte je u padu dan za danom.

Jela Gogić, v.d. predsednice Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poslala je podatke iz kojih je jasno kako će i ovo leto na Rivijeri vladati prava pomama za radnicima. Prvenstveno onima iz delatnosti pružanja smeštaja kao i pripreme i usluživanja hrane.

Spas se stoga redovno traži u strancima. Koliko će njih tačno na Rivijeri ove godine da dobije radnu knjižicu teško je u ovom trenutku reći, ali podaci o odobrenim kvotama dovoljno o trendu govore. I dok je za prošlu godinu Vlada RH bila odobrila ukupno 7026 radnih dozvola strance, za 2018. taj je broj otišao na 31.000.

U turizmu i ugostiteljstvu prošle godine taj broj je iznosio 175, a ove godine skočio je na 4660. i to s lanjskih 175.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: