Hrvatski auto-putevi "brišu" dug do 2030.

Ukupan dug hrvatskih auto-puteva, preduzeća Autoceste Rijeka - Zagreb i Hrvatskih cesta iznosi 4,98 milijardi evra.

Region

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 29.03.2018.

14:35

Hrvatski auto-putevi
Foto: Thinkstock

Ovaj dug bi trebao u potpunosti da bude isplaćen 2030. godine zahvaljujući programu restrukturiranja putnog sektora koji Hrvatska sprovodi sa Svetskom bankom, saznaje Jutarnji list iz Ministarstva saobraćaja.

Od ukupnog duga, 2,93 milijarde evra otpada na HAC, 805 miliona evra na ARZ, a 1,24 milijardi evra na Hrvatske ceste.

Restrukturiranje se sprovodi u dva segmenta - poslovnom i finansijskom. U finansijskom delu, tvrde u ministarstvu, dosadašnjim restrukturiranjem već je postignuto da je putni sektor stabilan i finansijski samoodrživ, a dodatnim refinansiranjem omogućiće se otplata svih postojećih kredita.

Dug će se otplatiti već ranije izdantom evroobveznicom na međunarodnom finansijskom tržištu u vrednosti od 1,252 milijarde evra.

Preostali deo loših kredita otplatiće se tzv. jumbo kreditom domaćih banaka u iznosu od 1,8 milijardi evra, koji će Vlada prihvatiti danas.

U Ministarstvu saobraćaja naglašavaju da današnje procene govore kako će Hrvatska euroobveznicu moći da otplati 2030. godine. U lošijem scenariju te će godine za otplatu ostati 800 miliona evra pa će se ona otplatiti do 2034 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: