Godina u vetar, Rusi se vraćaju - ovo su 3 ključne stvari

Situacija u Agrokoru vratila se u jun 2017. godine. Izgubljena je skoro godina a ruska Sberbanka ponovo postaje ključan za rasplet oko Agrokora.

Region

Izvor: Index.hr, Oriana Ivkoviæ Novokmet

Subota, 24.03.2018.

11:49

Godina u vetar, Rusi se vraćaju - ovo su 3 ključne stvari
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Nakon što je Ante Ramljak odbio da prihvati zahtev Sberbanke da u novi roll up kredit uđe njihov kredit iz februara u iznosu 100 miliona evra i kasnije im ponudio kvote manje nego vlasnicima obveznica, ruska banka nije pristala na novo kreditiranje.

U međuvremenu je protiv Agrokora pokrenula je nekoliko sporova izvan Hrvatske, pa im vanredna uprava nije priznala potraživanja. U sredu je Fabris Peruško objavio da je postignut dogovor s ruskom bankom. Mada su uslovi još nepoznati, pokušali smo izvući nekoliko ključnih momenata.

1. Rusi se vraćaju u pregovore, povlače li tužbe?

To je sada prilično izvesno. Špekulše se da postoje i dodatni uslovi za povlačenje tužbi. Jutarnji list spominje scenarij prema kojem bi Agrokor zauzvrat od Sberbanke otkupio njihov paket od 18,5 odsto deonica Merkatora pa bi tih 40 miliona evra koliko vrede deonice uvećalo roll up kredit.

2. Je li povratak Sberbanke zasluga vanredne uprave?

Prema svemu sudeći, nema previše veze s njima. Pre će biti da je to posledica dogovora Sberbanke s onima koji stoje iza roll upa, vlasnika obveznica predvođenih američkim fondom Knighthead. Vanredna uprava je to samo prihvatila.

3. Hoće li Rusi na kraju preuzeti Agrokor?

Vrlo verovatno. Nova kompanija će nastati pretvaranjem potraživanja u vlasništvo, a Sberbanka i VTB su daleko najmoćniji pa se to čini prilično izvesnim. Nova će kompanija refinansirati roll up.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: