"Srbija finansira, u kratkom roku auto-put do CG"

Podgorica -- Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju izgradnje cele deonice auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

To je istakao crnogorski premijer Duško Marković.

"Mislim da imamo dobru vest. Kad smo pokrenuli priču o auto-putu, to je bio razlog za oponiranje. Bila je kvalifikacija da je to put iz nigde u nigde. Na to nas danas podstiču MMF i Svetska banka, od toga vide benefite za ekonomiju. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa CRBC o finansiranju cele dužine autoputa kroz Srbiju do Boljara", rekao je Marković u parlamentu tokom "premijerskog sata".

Najavio je da će se sastati sa predsednikom kompanije CRBC i rukovodstvom Eksim banke, koji će podstaći nastavak daljih radova na deonici prema Andrijevici i Boljarima.

"Verujem da ćemo u veoma kratkom roku imati autoput koji će povezivati Crnu Goru sa Srbijom i jugoistočnom Evropom. To je dobra vest", rekao je Marković.

On je saopštio i da o infrastrukturnom razvoju "svedoče projekti vredni milijardu i po evra", te podsetio da je reč o prvoj deonici autoputa, koja se realizuje očekivanom dinamikom, kao i elektroenergetskoj vezi sa Italijom, koja će biti završena do kraja ove godine.

"Podjednako je važno prioritetnu vezu auto-puta videti kao vezu Podgorice i Kolašina, ali i kao deo sveobuhvatne mreže Zapadnog Balkana. Analogno tome, 400 KW dalekovod od Lastve do Pljevalja je važan segment transbalkanskog elektroenegetskog koridora", naveo je Marković.

Vesti

strana 1 od 57 idi na stranu