Nemci: Hrvati dragoceni, daleko iznad proseka

Državljani Hrvatske za nemačku ekonomiju predstavljaju, bez dileme, pravi dobitak, jer su najisplativiji strani radnici u najmoćnijoj evropskoj državi.

Region

Izvor: index.hr

Sreda, 07.03.2018.

19:14

Nemci: Hrvati dragoceni, daleko iznad proseka
Foto: Thinkstock

To pokazuju najnoviji statistički podaci nemačke Savezne agencije za rad (BA), njihovog mnogo uspešnijeg ekvivalenta Zavoda za zapošljavanje.

Kod BA-a je registrovano 164.216 hrvatskih građana, a podaci pokazuju da se u protekle četiri godine dogodio velik rast useljavanja iz Hrvatske, te da je 2014. bilo registrirano oko 80.000 hrvatskih radnika, prenosi Index.

Stopa nezaposlenosti među hrvatskim državljanima u Nemačkoj je 5,6 odsto, što je na istom nivou kao i stopa nezaposlenosti Nemaca (5,6 odsto), ali mnogo niže u odnosu na useljenike iz drugih država, čija je prosečna stopa nezaposlenosti 14 odsto.

U odnosu na ukupan broj hrvatskih državljana u Nemačkoj, njih 59 odsto je zaposleno, što je opet u okviru statističke greške u odnosu na zaposlenost Nemaca, koja iznosi 61 odsto. Hrvati su i u toj kategoriji daleko iznad proseka zaposlenosti stranih državljana u Nemačkoj, koja iznosi 41 odsto.

Hrvati koji su se odselili u Nemačku prema ovim podacima predstavljaju veliki dobitak za tamošnju ekonomiju, s obzirom na to da među njima vlada niska nezaposlenost, da su po kriterijumu zaposlenosti daleko iznad proseka drugih useljenika i da su među onima koji najmanje koriste socijalne usluge nemačke države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: