MMF im poručuje: Uvedite porez, smanjite plate i penzije

Međunarodni monetarni fond MMF preporučio je crnogorskoj vladi radi smanjenja javnog duga da uvede ekološki porez i smanji penzije i plate.

Region

Izvor: cdm.me

Sreda, 07.03.2018.

15:49

MMF im poručuje: Uvedite porez, smanjite plate i penzije
Foto: Thinkstock

To je na današnjoj konferenciji za medije kazao šef Mi­si­je MMF za Cr­nu Go­ru Mar­tin Pe­tri.

“Verujemo da postoje porezi koji su kompatabilniji sa rastom, to su razni ekološki porezi i oporezivanje potrošnje. Kada su u pitanju ekološki porezi, razmišljamo o povećanju akciza na ugalj i moguće uvođenje poreza na ugljen-monoksid”, naveo je Petri, prenosi CDM.

On je ukazao na još oblasti u kojima Vlada može smanjiti potrošnju.

“Posebno kada su pitanje zarade u javnom sektoru, kao i izdvajanja za penzije koja su visoka u odnosu na međunarodni standard”, istakao je on, dodajući da ove reforme zahtevaju pažljivu pripremu.

Petri je ukazao i na visoko opterećenje zarada.

“Taj nivo je relativno visok u Crnoj Gori kada se uzme u obzir međunarodni standard. Verujemo da uvođenje neoporezivog praga može da bude od pomoći”, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: